Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnkoll på nya smedjan

Med en slägga i högsta hugg invigdes en ny smedja vid Grundsundavallen i helgen.
– Förhoppningen är att fler ska bli intresserade av smide, säger Tove Samuelsson.

Annons

När smedjeprojektet i Grundsunda startade hade man två år på sig. I helgen invigdes smedjan och banden klipptes, eller rättare sagt kedjan delades med slägga.

– Det har gått fortare än vi tänkt oss. Det har nog tagit ett och ett halvt år, säger Bert Hagström, som tillsammans med Tove Samuelsson är initiativtagare till bygget.

Att de två har engagerat sig i smedjebygget bottnar i att Tove Samuelsson var elev på Hampnäs folkhögskola, där Bert Hagström var lärare. När skolan sedan flyttades till stan försvann också möjligheten att fortsätta där, eftersom landstinget inte var intresserad av det.

– Det är nog tre år sedan Tove och jag började spåna om en smedja och med hembygdsföreningens stöd har det nu förverkligats, säger han.

Vid helgens invigning var det många som uppmärksammades för sin delaktighet i bygget. Ett projekt som knappast hade blivit av om inte EU-projektet Leader Höga kusten hade bidragit med 800 000 kronor.

– Stommen, en gammal loge, köpte vi från Bräcke i Jämtland och innertaket kommer från Kasa, säger Bert Hagström.

– Och det är ett fantasiskt bra gäng med eldsjälar, som har sett till att det här har blivit av.

Kyrkoherden Sten Bylin var den som höll i taktpinnen vid invigningen och han gjorde en historisk betraktelse över vikten av att det förr i tiden fanns en smed i varje by.

– Det här kommer att öka turistvärdet vid Grundsundavallen och det kommer också att vara bra för skolan, säger han.

Både Tove Samuelsson och Bert Hagström var glada, inte minst för att Leader Höga kusten kallar bygget av smedjan för ett storverk på landsbygden.

– Intresset för smide har ökat. Förhoppningsvis ska vi även kunna hålla kurser här och göra saker tillsammans, säger Tove Samuelsson, som var nöjd med helgens uppslutning.