Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnbrist kan orsaka adhd

Annons

Järnbrist hos för tidigt födda barn kan leda till beteendeproblem som adhd senare i livet. Om barn med låg födelsevikt får tillskott av järn kan sådana problem förhindras, visar en svensk studie.

Det är känt att mycket för tidigt födda barn har ökad risk för problem som adhd senare i livet. Det kopplas till påfrestningarna under livets första veckor och fler förlossningskomplikationer som kan skada hjärnan i ett tidigt skede.

Nu rapporterar forskare vid Umeå universitet i tidskriften Pediatrics att järnbrist under de första månaderna i livet kan vara en minst lika stor riskfaktor.

En studie har gjorts bland 285 barn med lite lägre födelsevikt, 2-2,5 kilo, mot mer normala 3-4 kilo. Av barnen med lägre födelsevikt får drygt 12 procent av dem, som inte fått järntillskott, vid tre års ålder problem med uppmärksamhet och aggressivitet och de var också ängsligare.

Hos dem som fått tillskott av järn var andelen bara 3 procent, samma som i en jämförelsegrupp med normal födelsevikt.

Forskarna förklarar de ökade beteendeproblemen med att de från början mindre barnen snabbare förbrukar sitt medfödda järnförråd. Då saknas en viktig byggsten i hjärnans utveckling.

Resultaten kan leda till rekommendationer om att även barn med marginellt låg födelsevikt bör få tillskott av järn.

Mer läsning

Annons