Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jarl: "SVT vill inte visa min film"

Annons

Stefan Jarls kapitalismkritiska dokumentär "Godheten" är inköpt av SVT.

Men det är oklart när den ska visas.

Det är en kontroversiell film och vi tittar extra på den inför valet, säger Agneta Perman på SVT.

"Godheten" är en rasande uppgörelse med rekordstora bonusar, nedmonteringen av folkhemmet och en kapitalism i kris. Filmen är gjord av Stefan Jarl och medverkar gör hans gamle vän, skådespelaren Thommy Berggren.

Vi ser filmen som ett startskott inför valet och jag tror att de som tar upp den här frågan kommer att vinna. Jag tror att folk är oerhört trötta på den här jävla iden om att skaffa mycket pengar och göra det till varje pris. Det skapar en anda i det här landet som inte är bra, sa Thommy Berggren till TT när "Godheten" hade sin premiär på Göteborgs filmfestival förra året.

Valet påverkar

Nu är det just valet som har satt käppar i hjulet för filmen, i SVT. På "Godhetens" egen sajt på nätet har Stefan Jarl en blogg där han under tisdagen uppdaterade med följande inlägg:

"SVT har varit med som samproducent och producerat filmen. Men SVT anser den för kontroversiell för att kunna visas. Högsta chefen Hamilton säjer att SVT och jag träffat en uppgörelse om detta. Men det är en lögn. Naturligtvis vill jag att filmen ska visas!"

Till TT säger filmaren att han inte fått någon ordentlig motivering till varför filmen inte ska visas och att han inte förstår vad det är i den som skulle kunna vara för kontroversiellt. Stefan Jarl har sedan premiären rest runt med sin film i landet, för att möta publiken med efterföljande samtal.

Jag träffade en person som berättade att han hade vänt sig till SVT och frågat när filmen skulle visas och fått svaret "i vår". Men jag fick besked i måndags om att så inte var fallet, säger Stefan Jarl.

"Vi ska visa den"

Agneta Perman, ansvarig för programinköp av långfilm på SVT, dementerar dock att filmen skulle vara helt inaktuell för visning.

Vi har köpt den och ska visa den, jag har bara inte bestämt när. Det är starka politiska åsikter i den och det är lite speciellt inför valet, med tanke på SVT:s ställning. Jag har också ringt och meddelat Stefan Jarl att vi inte ska visa den under våren, om det nu var något han hade uppfattat. Detta har jag sedan meddelat Eva Hamilton.

TT: Kommer ni att visa filmen före eller efter valet?

Det får vi se när vi fattat beslut. Jag ska få hjälp med bedömningen av filmen och det kan säkert bli så att vi visar den före valet.

TT: När gör ni den bedömningen?

Den ska göras mycket snart, förhoppningsvis har jag ett svar redan i morgon.

Mer läsning

Annons