Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Japanska Mitsubishi kan bli franskt

Annons

Den franska fordonskoncernen PSA Peugeot Citroen funderar på att köpa in sig i den japanska konkurrenten Mitsubishi Motors, i syfte att skapa bättre förutsättningar att hantera den globala krisen i bilindustrin.

Beskedet fick Mitsubishi-aktien att rusa på Tokyo-börsen, där en lång rad andra bilrelaterade aktier också drog i väg kraftigt uppåt efter beskedet. Även europeiska bilaktier lyfte, förutom just PSA Peugeot-aktien som vid lunchtid hade backat med 0,2 procent.

I Japan fick bilaktierna även draghjälp av ett uttalande från bildelstillverkaren Denso, Japans största, enligt vilket vinsten 2010-2011 väntas öka till följd av ökad efterfrågan i Kina.

För Europa och Nordamerika ser Denso dock inte samma goda framtidsutsikter.

Peugeot-koncernen var nummer åtta i volym på världsmarknaden för bilar i fjol. Sammanslagen med Mitsubishi skulle man klättra på topplistan till en sjätteplats med omkring 4,4 sålda bilar i fjol.

Enligt den japanska affärstidningen Nikkei handlar samtalen mellan fransmännen och japanerna om att PSA Peugeot pumpar in drygt 3 miljarder dollar i Mitsubishi och för det får en aktiepost på upp till 50 procent i bolaget. Det kan enligt tidningen även sluta med att Mitsubishi i sin tur får ägarandelar i Peugeot.

Även Renault uppges försöka skapa fler stordriftsfördelar med sitt japanska samarbete med Nissan Motor.

Renault är även delägare i den ryska Lada-tillverkaren Avtovaz, men på den fronten är inga förändringar i ägarstrukturen planerade, enligt ett uttalande av Rysslands premiärminister Vladimir Putin på torsdagen.

Putin tillade dock att Renault är redo att stödja omstruktureringsarbetet finansiellt och att han tror det ska gå att rädda Avtovaz och bilmärket Lada undan en konkurs.

Uppgifter om att Peugeot vill fördjupa alliansen med Mitsubishi förekom i fransk press redan i september.