Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japans industriproduktion rasar

Annons

Japans industriproduktion föll i rekordfart under november månad, visade färsk statistik på fredagen. Raset är en följd av igenbommade fabriker och stora personalminskningar i den globala finanskrisens spår.

Produktionen minskade 8,1 procent från oktober till november, den största nedgången som noterats sedan statistiken började föras 1953. Marknaden hade väntat sig ett fall, men inte så här kraftigt.

Trots de dystra beskeden steg Tokyobörsen på fredagen då investerare köpte billiga aktier som tidigare rasat kraftigt. Nikkei-index ökade 1,6 procent.

Industriproduktionen väntas fortsätta sjunka, det japanska industridepartementet spår en nedgång på ytterligare 8,1 procent i december och 2,1 procent i januari.

Japan har haft ekonomiska bekymmer sedan 1990-talet, men fredagens statistik pekar på att Japan kan gå mot en betydligt värre kris.

Landets stora exportföretag har drabbats hårt av dollarns fall mot yenen och av recessionen i USA och Europa. Toyota - världens mest lönsamma biltillverkare innan krisen slog till - varnar för förluster.

Mer läsning

Annons