Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japans delfinslakt upprör

Annons

Japans slakt på delfiner har länge upprört andra länder.

Nu har den dessutom lett till en diplomatisk konflikt med kritik från USA.

Bilder på hur vattnet färgas rött av blod när delfiner jagas utanför japanska samhället Taiji har skapat avsky och protester. Dokumentärfilmen The Cove (Viken) belyste jakten och blev också Oscarsbelönad. I samband med årets jakt har frågan lyfts till högsta diplomatiska nivå.

På Twitter skriver USA:s ambassadör i Tokyo, Caroline Kennedy att hon är "djupt bekymrad" över grymheten.

Kennedys - som är dotter till förre presidenten John F Kennedy- kritik fick en företrädare för Japans regering att omedelbart försvara jakten som "en tradition" och att "man skulle förklara Japans hållning för den amerikanska sidan".

Lars Vargö är Sveriges ambassadör i Tokyo och har följt debatten på nära håll.

Regeringsföreträdare tycker det här är en intern angelägenhet. Sedan finns det naturligtvis här i Japan de som är motståndare och skäms men det är ingen större diskussion. Det är väldigt få protestartiklar, säger han till TT.

Varje år driver fiskare hundratals delfiner in i en vik. Genom att slå med metallpinnar i vattnet skräms delfinerna i rätt riktning för att sedan dödas under plågsamma former. Flertalet dödas för att bli mat, och några sparas och säljs till akvarier.

Den traditionella jaktsäsongen pågår från september till mars. Under tisdagen ska 30 delfiner av de 200 som fångats in i viken ha dödats.

Det är ju en blodig historia och som privatperson tycker jag inte om det, säger Vargö.

TT: Såväl USA som Storbritanniens ambassadör framför kritik. Vad är ert ställningstagande?

Vi har inte protesterat men det betyder inte att vi är för eller emot. Det är inte vi som tar beslut utan skulle Sveriges regering säga att vi skulle protestera, då skulle vi göra det.

Mer läsning

Annons