Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janukovytj: Kurs mot EU ligger fast

Annons

Ukrainas president Viktor Janukovytj vägrar backa. Landets kurs mot EU ligger fast, säger han, enligt Interfax-Ukraina.

Jag har flera gånger upprepat att i Regionernas partis program från 1997 är Ukrainas integration i den europeiska gemenskapen ett strategiskt mål, sade Janukovytj i samband med dagens "rundabordssamtal" i Kiev.

Enligt Janukovytj kan en ny delegation för förhandlingar i Bryssel komma att resa redan i morgon.

Janukovytj har beordrat den ukrainska regeringen att analysera hur man kan minimera de ekonomiska riskerna om det blir ett eventuellt undertecknande av avtalet med EU i tid till ett kommande toppmöte EU-Ukraina i vår.

Vi har bett regeringen att räkna på det här, oavsett hur många specialister den behöver använda sig av. Nästa toppmöte är i mars och vi har till dess på oss att räkna ut det, sade Janukovytj, enligt Interfax-Ukraina.

Efter dagens debatt i den ryska duman antogs ett icke bindande uttalande där oppositionen i Ukraina uppmanades "upphöra med illegala aktiviteter". Till väst löd i sin tur budet: "sluta lägga på tryck utifrån på politiken i ett land som är som en bror för oss", rapporterar Reuters.

Aleksej Pusjkov, ordförande i den ryska dumans utrikesutskott, varnade i dag för att ett eventuellt associationsavtal mellan EU och Ukraina kommer att göra Ukraina "ensidigt beroende" av EU och leda till att EU-rådgivare placeras ut "i varje viktigt departement i Ukraina".

Naturligtvis betyder det här en utökning av den så kallade gay-kulturen, som nu har blivit EU:s officiella politik, sade Pusjkov i samband med att en resolution om händelserna i Ukraina diskuterades i det ryska parlamentet.

Pusjkov varnar samtidigt Ukraina för att exempelvis visumfritt resande till EU inte ingår i avtalet.

All den här politiken bygger på myter och lögner. Målet är att separera Ukraina från Ryssland. Det är deras huvudmål.

Enligt Pusjkov, som representerar maktpartiet Enade Ryssland, är det i Rysslands nationella intresse att "Ukraina kvarstår så nära oss som möjligt", rapporterar Interfax.

Tidigare i dag uttryckte USA:s vice utrikesminister Joe Biden djup oro över utvecklingen i Ukraina där stämningen blir allt mer spänd och den politiska krisen eskalerar.

Biden har uppmanat president Viktor Janukovitj att omedelbart dämpa den uppkomna situationen och inleda en dialog med oppositionsledarna, uppger Vita huset i ett uttalande.

Under dagen har ett tusental presidentkritiska demonstranter befunnit sig i Kiev, och ukrainska säkerhetsstyrkor sattes in för att mota bort demonstranter från regeringskvarteren.

Men jag ser många nya tält och jag har vänner som är ute och bygger barrikader av stenar och sand nära stadshuset, berättar studenten Andrew Demchyshyn, som är på väg att gå på sitt "vaktskift" på Självständighetstorget.

President Janukovytjs löfte under dagen att fortsätta kursen mot europeisk integration, förändrar ingenting säger Andrew Demchyshyn.

Det är bara tomma ord. Jag kommer inte att sluta demonstrera förrän han ger ett exakt datum för underskrift på avtalet med EU.

Mer läsning

Annons