Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Januaristart för Serbien mot EU

Annons

Den 21 januari 2014 ska Serbien ta sina första officiella förhandlingssteg mot EU.

För resten av västra Balkan går vägen mot unionen fortfarande med myrsteg.

Jag hoppas att vi till slut ska få ett beslut om att dra igång inträdesförhandlingarna med Serbien. Det är hög tid för det, sade utrikesminister Carl Bildt redan på väg in till tisdagens möte i Bryssel om läget på utvidgningsfronten.

Resultatet kom sedan vid 19-tiden, när Bildt redan lämnat både stad och land för att äta moderat julmiddag i Stockholm.

Vi kommer nu att förbereda ett första förhandlingstillfälle som kommer att hållas den 21 januari, sade EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle på en presskonferens.

Diskussionerna drog ut på tiden medan de utvidgningsansvariga ministrarna letade efter rätt formulering vad gäller den känsliga frågan om relationerna mellan Serbien och Kosovo.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Ritzau blev resultatet en skrivning där det sägs att Serbiens förhandlingar - som beräknas ta minst fem år, sannolikt ännu längre - kan avslutas först i ett läge då man nått "en omfattande normalisering av förhållandet mellan Serbien och Kosovo i form av ett juridiskt bindande avtal".

"Ett bra förhandlingsramverk. Viktigt för hela regionen", kommenterade Bildt via Twitter.

Sverige tillhör de mest engagerade när det gäller EU:s framtida utvidgning.

Utvidgningsprocessen är viktig. Jag brukar alltid säga att vi måste ha rörelse framåt. Steg måste tas - även om de är små ibland och stora ibland. Men det är viktigt att säga att det är en process, den går framåt och om ni förändras, så öppnar vi upp, sade Bildt på tisdagsmorgonen.

Han fick dock ge med sig på frågan om att ge Albanien officiell kandidatstatus - något som nu i stället kommer att avgöras tidigast om ett halvår.

Negativa besked gavs även till Makedonien, vars förhandlingsstart återigen får vänta på grund av Greklands missnöje med landets namn, och Turkiet, som i nuläget inte får några nya förhandlingskapitel öppnade.

Mer läsning

Annons