Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Janne Vängman teatern - En sommartradition med humor och allvar

För den 31 gången i ordningen levererade sista helgen i juni på torpet i Risnäs Härnösand de glada amatörerna i Janne Vängman teatern en sommarteater med både humor och allvar baserat på J R Sundströms författarskap om livet på landet runt sekelskiftet 1900. Årets teater ”Skål och tack” var även denna gång skriven av barnbarnet till författaren Anders Sundström och för regin svarade Jonas Rydén.

Teatern tog i år sin utgångspunkt i den fattiga befolkningens bekymmersamma tillvaro i gränslandet mellan Ångermanland och Medelpad, under nödår och svält och den kamp för mat och rättvisa som detta innebar. I en brytningstid då skogen som resurs blev allt viktigare i lokalsamhället.

Huvudrollen som den outtröttlige och oförbätterlige Janne Vängman spelades även i år av Jonny Lundin och hans huskors Madam Vängman gestaltades med bravur av Ann-Louise Hammarstedt. Naturligtvis fanns även författarens barnbarn Rudolf Sundströms återkommande profil i teatern bygdens original ”Knöl-Ante” med som en central personlighet i handlingen och likaså återigen Lillemor Claar i sin uttrycksfulla tolkning av den ”bölddrabbade” Fru Vreding.

Med tydlig karaktär debuterat i år Karl-Erik Svedin som nämndeman Sundeman, som enligt Vängman hade ”ett förstånn söm ingen annan på n´hänn sia Jordanens flod ” och som den andra debutanten i årets Janne Vängman teatern stod Johanna Söderlund för ett högst förträffligt skådespeleri i sina dubbla roller som värmländsk skogsarbetare och som den i bygden engagerade diakonisköterskan fru Andersson.

På det hela taget som traditionen bjuder en humoristisk friluftsteater på Janne Vängman torpet i Risnäs med ett uns allvar i undertonen och som i år besöktes av cirka 500 personer.

Jonny Lundin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel