Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan-Ola är utsedd till Årets sjukgymnast 2011

Jan-Ola Westin är medlem i Legitimerade sjukgymnasters riksförbund (LSR) med en egen avdelning i Västernorrland. Alla som är medlemmar kan nomineras till utmärkelsen Årets sjukgymnast. Priset delas ut av Atlas gymnastik- och idrottsklinik i Sundsvall. Syftet är att uppmuntra dem som utför berömliga insatser av vetenskaplig natur eller insatser som gynnar befolkningen i länet.

Ett annat syfte är att stärka sjukgymnastkårens utveckling. Förutom äran finns också en prissumma på 10 000 kronor med i bilden.

– Jag fick priset därför att jag varit framgångsrik när det gäller att effektivisera omhändertagandet av patienterna tillsammans med personalen på vårdcentralen, säger Jan-Ola Westin. Inom sjukvården har vi en förkortning med bokstäverna BEON som betyder bästa effektiva omhändertagandenivå. Det är inom det området som jag fått utmärkelsen.

Jan-Ola Westin berättar att det första som händer när någon ringer till vårdcentralen är att en distriktssköterska svarar. Den gängse ordningen var tidigare att den som ringer upp blir hänvisad till en läkare efter det att vederbörande beskrivit sina besvär. Läkaren har sedan remitterat patienterna till sjukgymnasten i det fall detta bedömts som bäst behandling. Nu kan emellertid distriktssköterskorna skicka patienterna direkt till sjukgymnastiken.

– Eftersom det är patienter som har problem med rörelseapparaten, oftast nack- och ryggbesvär, kan vi gå på behandling direkt. Jag har också medverkat till att vi kunnat få ned antalet behandlingar. Förr var det ganska vanligt med tio besök. Med nya effektiva metoder kan det ofta räcka med tre besök utan att någon läkare är inblandad.

Det här är två exempel på stora besparingar. Det finns en studie i Luleå som visar att behandlingskostnaden ligger på drygt 2 000 kronor per individ hos läkare och på 450 kronor per individ hos sjukgymnast.

– Eftersom det med den gamla metoden ofta också handlade om återbesök hos läkare efter remissen till sjukgymnast finns det stora pengar att spara för landstingen.

Det går också att se effektiviseringarna på ett annat sätt. Genom att sjukgymnasterna tar hand om behandlingarna direkt ökar tillgängligheten på vårdcentralerna och doktorerna får mera tid för patienter som behöver läkarvård. Jan-Ola Westin har på egen hand framställt ett overhead-material som han tar med sig när han är ute och föreläser. Ett material mera konkret med staplar och diagram samt även i kronor och som visar vad landstingen kan spara på dessa effektiviseringar.

I juryns motivering står att Jan-Ola Westin med sin beräkning visat att direkt sjukgymnastik sparar tid för både patienter och läkare och därmed minskar kostnaderna för landstinget. Vidare skriver juryn att hans arbete uppmärksammats av landstinget.