Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställt företagande med Schyman

Genus och företagande på lika villkor stod på agendan när Winnet bjöd in till Västernorrlandsdag på Härnösands teater. Moderator för dagen var Gudrun Schyman.

Britt-Marie Thorstensson, ordförande för Winnet Sverige, berättade om företagets verksamhet för att skapa jämställdhet mellan könen på landets arbetsplatser. Syftet är att motverka den könsfördelade arbetsmarknaden.

– Vi arbetar för att påverka och driva frågorna om kvinnors deltagande, Vi vill synliggöra kvinnors villkor, sa Thorstensson

Winnet arbetar med att driva sina frågor både regionalt, nationellt och internationellt. Med Winnet Västernorrland vill de sätta länet på Sverigekartan för jämställt företagande.

Fem talare hade bjudits in för att tala om genus, demokrati och ledarskap.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, var på plats i egenskap av föreläsare och samtalsledare. Hon talade med mycket humor utifrån temat "Varför händer det så lite när vi vet så mycket". Hon menade på att det finns en missuppfattning om att jämställdhet är en åsikt.

– Jämställdhet är inget område för åsikter utan kunskap, precis som med miljöfrågor, sa Schyman

Hon pratade också om ett majoritetssamhälle som blir ett hinder för minoriteter. De som är flest bestämmer mest. Kvinnor hamnar ofta in i gruppen minoritet tillsammans med funktionshindrade och hbtq-personer som blir förbisedda.

– De ses inte som en utvecklingsfråga utan ett problem. sa Schyman

Den tydligaste skillnaden mellan könen ser man inom arbetslivet. Kvinnor har lägre lön och säkre trygghet. Löneskillnaden mellan kvinnor och män som jobbar heltid är stor och allt fler kvinnor arbetar deltid.