Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhetskritik mot Bråvallafestivalen

Ny publiksuccé men alla jublar inte. Bråvalla går bakåt i frågan om jämställdhet.
– Jag blir besviken, säger Kristina Wicksell från föreningen Jämställd festival.

Annons

Fler än 55 000 biljetter är redan sålda till årets Bråvallafestival i Norrköping. Nytt publikrekord och succé för arrangören FKP Scorpio.

Bland artisterna finns stora kvinnliga dragplåster som Lana Del Rey, MIA och Veronica Maggio. Men sett till alla artister som uppträder på festivalen är det få kvinnor. Männen står för 84 procent av de uppträdande artisterna. Bara 14 av 97 bokningar består av kvinnliga artister eller kvinnligt dominerade grupper.

Det kan jämföras med fjolårets siffror då Jämställd festivalen räknade fram att 17 av 103 grupper och artister på festivalen var dominerade av kvinnor.

– Jag blir besviken, särskilt med tanke på att de sa att de skulle bli bättre förra året, säger Kristina Wicksell som är presstalesperson för föreningen Jämställd festival.

Bråvallafestivalens marknadschef Niklas Westergren är medveten om problemet.

– Vi vet om det här och vi arbetar med det, men det är svårt. Det finns hur många kvinnor som helst som vi skulle vilja boka - Lykke Li, Lily Allen, Regina Spektor. Det handlar ofta om att vi inte får till det på grund av rättigheter, exklusivitet och tillgänglighet, säger han.

Kristina Wicksell köper inte den förklaringen.

– Det är de vanliga ursäkterna. Det här går att lösa om man arbetar med det, säger hon.

Och Niklas Westergren erkänner att Bråvallafestivalen borde kunna bättre.

– Vi har uppenbarligen inte arbetat tillräckligt hårt med det här. Nästa år kan jag lova att det blir bättre, säger han.

– Jag hoppas att man kan tro på honom. Det här handlar om demokrati och allas lika rättigheter. Det är lika viktigt i musikbranschen som i resten av samhället, säger Kristina Wicksell.

Carl Cato/TT

Annons