Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet inte F-kassans styrka

Annons

Skillnaderna i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män är stora, och de har ökat. Enligt en granskning skiljer sig också Försäkringskassans handläggning av sjukpenning mellan kvinnor och män.

Jämställdhetsperspektivet har en "undanskymd roll hos Försäkringskassan", enligt Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som har granskat Försäkringskassans handläggning av sjukförsäkringsärenden ur ett jämställdhetsperspektiv.

"Det behöver i sig inte betyda att Försäkringskassans handläggning sker på ett sätt som medför omotiverade skillnader mellan kvinnor och män, men för Försäkringskassan kan det vara värt att uppmärksamma skillnaderna i sitt fortsatta arbete med att säkerställa en jämställd handläggning", säger Susanne Eriksson, projektledare på ISF, i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan genomför utredningar och insatser i något högre grad för kvinnor än för män, enligt rapporten.

Skillnaden i antalet sjukpenningdagar mellan kvinnor och män ökade påtagligt mellan 2010 och 2012, framför allt för att skillnaderna i längden på sjukskrivning har ökat. Det hänger samman med återflödet till sjukpenning bland de som tidigare har uppnått maximal tid med sjukpenning eller haft tidsbegränsad sjukersättning, där kvinnor utgör en majoritet.

Försäkringskassan har en handlingsplan för jämställdhet, enligt försäkringsdirektör Svante Borg.

Vi fortsätter enträget att jobba mot en bristande jämställdhet, säger han.

Svante Borg anser att rapporten inte drar några slutsatser om huruvida det finns oskäliga eller omotiverade skillnader mellan hur kvinnor och män behandlas av Försäkringskassan.

Det är självklart viktigt att jämställdhetsperspektivet alltid finns högt upp på vår agenda - och det gör det. Men av det vi har sett hittills av rapporten är att den innehåller så stora brister att det är svårt att ta till sig den och se vad den skulle ge oss för vägledning. Den ger oss ingen ny kunskap, tycker vi, säger Svante Borg.

Mer läsning

Annons