Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämnt presidentval i Rumänien

Annons

Båda kandidaterna gjorde anspråk på segern i söndagens presidentval i Rumänien. Två vallokalsundersökningar som redovisades sedan vallokalerna stängts gav vänsterkandidaten Mircea Geoana segern men den sittande presidenten Traian Basescu vägrade erkänna sig besegrad.

Vi vann, tillsammans. Det här är en vacker kväll för Rumäniens demokrati, sade Geoana.

Men Basescu hävdade att "den riktiga rösträkningen" visade att han hade besegrat Geoana.

En vallokalsundersökning som Curs-institutet gjorde för TVR gav Geoana 50,8 procent av rösterna och Basescu 49,2 procent.

En annan vallokalsundersökning som hade gjorts av Insomar-institutet för den privata tv-kanalen Realitatea hade Geoana som segrare med 51,6 procent mot 48,4 procent för Basescu.

Geoana gick till val med löften om att få slut på den politiska kris som äventyrat ett räddningspaket från Internationella valutafonden (IMF) och andra långivare.

Ny regering

Segraren i valet måste vidta åtgärder som krävs för att IMF ska bevilja lån. Främst gäller det att kunna bilda en ny regering som kan ta itu med 2010 års budget. Den förra fälldes för två månader sedan av Geoanas socialdemokrater och andra oppositionspartier.

58-årige Basescu har sagt att rekommendationerna, inklusive nedskärning av upp till 150 000 offentligt finansierade jobb, är centrala för att Rumänien ska kunna lyfta sig ur den ekonomiska krisen. Han har också hävdat att Geoanas ex-kommunistiska parti kommer att blunda för korruption som plågat landet sedan den kommunistiska regimen störtades för 20 år sedan.

Rumänien är ett stort skepp med 22 miljoner i besättningen och en kapten som vill segla henne ur stormen till en säker hamn, sade Basescu till tusentals åhörare på ett möte där han anspelade på sin tidigare karriär som sjökapten.

Liten makt

Formellt har den rumänske presidenten liten makt, men Basescu har använt sitt ämbete för att påverka politiken.

Geoana, 51 år och tidigare rumänskt sändebud i Washington, har anklagat Basescu för att polarisera politiken. Han har även antytt att han tänker kämpa emot förslaget om jobbnedskärningar - planer som i oktober utlöste en storstrejk som omfattade 800 000 statligt anställda.

Rumänien är EU:s näst fattigaste land efter Bulgarien. Ekonomin växte kraftigt mellan 2004 och 2008 och BNP fördubblades. Men i fjol körde landet in i väggen och köpkraften per capita är 46 procent av genomsnittet i unionen.