Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JAL lämnar in konkursansökan

Japan Airlines styrelse har ansökt om konkursskydd, rapporterar Reuters. Japans sjätte största konkurs genom tiderna är därmed ett faktum.

Bolagets skulder uppgick i september i fjol till omkring 1 500 miljarder yen (116 miljarder kronor).

Japan Airlines, Asiens största flygbolag mätt i omsättning, lämnade på tisdagen in en ansökan om konkursskydd till en distriktsdomstol i Tokyo.

Totalt planerar bolaget att under konkursskyddet genomföra en rekonstruktion där man drar ned på antalet anställda med 15 700, vilket är omkring en tredjedel av personalstyrkan. Dessutom ska skuldberget saneras och antalet flyglinjer reduceras.

Japan Airlines sammanlagda skuldbörda beräknas i konkursansökan till 2 300 miljarder yen (178 miljarder kronor), rapporterar Reuters.

Samtidigt meddelade Japans regering att man kommer att vidta åtgärder för att stödja flygbolaget under omställningsprocessen, bland annat genom att säkra fortsatta start- och landningsrättigheter.

Japan Airlines har inom loppet av tio år räddats undan kollaps av staten vid tre tillfällen.

JAL, en gång en nationalklenod, har blivit ett av de mest framträdande offren för landets långa ekonomiska kris. Bolagets öde speglar såväl det japanska ekonomiundret efter andra världskriget som stagnationen som följde på att den ekonomiska bubblan sprack på 1990-talet.

Bolaget grundades 1951 med staten som hälftenägare. Det gjorde internationell debut 1954 med att förbinda Tokyo med Honolulu och San Francisco.