Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktuppstart med kuljaktstig i Skorped

Söndagen den 7 augusti visade sig vädrets makter från sin bästa sida. Solen sken över Bureåborg där Skorpeds PF arrangerade den årliga kuljaktstigen ”Heastigen”. Skyttar strömmade in under hela anmälningstiden vilket ledde till ett nytt deltagarrekord med 146 anmälda skyttar.

Annons

I anslutning till den stora stigen arrangerades även ”Minihea” för ungdomar upp till 15 år. Där deltog 25 stycken.

Heastigen är ingen vanlig skjuttävling utan föreningen har som huvudsyfte att den ska vara ett roligt träningstillfälle där man får umgås, berätta jakthistorier, titta på vapen, kläder och jakttillbehör. Föreningen har därför valt att lotta ut prisbordet på samtliga starter oavsett skjutresultat. En extra ljuddämpare lottas även ut på startkorten till ungdomarna mellan 15 och 25 år. Upplägget med lottning av prisbordet har fått många positiva kommentarer från deltagarna.

Skyttarna går i grupper om fem personer runt en slinga i den vackra terrängen i Bureåborg. De skjuter på 7 olika stationer där målen är på avstånd mellan 20 och 200 meter. De får prova att skjuta stående, knästående, sittande och med stöd av skjutkäpp. Några mål i år var uppdykande mård, lodjur och björn.

Ofta följs ett kompisgäng runt så det blir många skratt och gliringar med glimten i ögat under den två timmar långa promenaden i skogsterrängen. Att få gå ihop i grupp är det många som uppskattar.

För att ändå uppmärksamma de som skjuter högsta resultaten så delas det ut en liten minnesplakett till de tre bästa. Olle Danielsson, Anundsjö, sköt i år högsta resultatet, 53 av 56 möjliga poäng.

På ”MiniHea” är det fyra olika stationer med fallmål, björn, vildsvin och bäver. Här tillhandahåller kubben vapen och instruktörer på varje station och det skjuts med kaliber 22lr. Ungdomarna är väldigt duktiga skyttar och ofta skiljs inte resultaten åt förrän poängräkningen jämförs. Högsta resultat i årskurs 1-3 hade Henning Karlsson, Lycksele, årskurs 4-6 Oliver Berglund, Sörflärke och årskurs 7-9 Julia Johansson, Skorped.

En liten kille som för första gången sköt MiniHea kom springandes tillbaks till pappa och ropade ”Pappa, hit ska vi åka nästa år också”. En kommentar från hjärtat som får arrangörer att fälla en liten glädjetår.

Skyttarna fördrev väntetiden med att berätta jakthistorier om var de sett storox’n och björnar med mera. De kunde även köpa kläder, jakttillbehör eller provköra demobilar hos utställarna. Naturligtvis serverades det även kaffe, smörgås, korv och god mat hela dagen.

Anders Broman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel