Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets björnjakt inledd – här fälldes första björnen

Björnjakten hann precis bara inledas i Västernorrland innan den första björnen fälldes tidigt på söndagsmorgonen. Den fälldes i Myckelby, söder om Styrnäs i Kramfors kommumn.

Annons

Björnen sköts i Myckelby, i Kramfors kommun.

Vilket jaktlag som skjutit björnen är ännu oklart meddelar vilthandläggare Lars Wiklund på Länsstyrelsen.

– Jag är påväg dit ut nu för inspektion och besiktning av djuret. Enligt andrahandsuppgifter jag fått ska det röra sig om en hanne. Sannolikt stämmer det, men det är lite tidigt att säga innan man kontrollerat saken. Jag sa åt dem att de skulle väga björnen, säger han.

– Det var en ganska stor hanne på 226 kilo. Inte jättestor, finns ju exempel på björn över 300 kilo men det är extremt ovanligt, men en stor björn. Den blev skjuten under riktad björnjakt med hund. Svårt att åldersbestämma, då de definitiva svaren brukar ta lite tid, men en äldre hanne, berättar Lars Wiklund vid 13-tiden.

Enligt tidigare beslut har Länsstyrelsen tilldelat länets jägare rätten att fälla 22 björnar under jaktperioden fram till 15 september.

Björnjakten i Västernorrland pågår i första hand från 21 augusti fram till 15 september.

Liksom i fjol har länet delats upp i två olika jaktområden för att få en mer jämn avskjutning i kust och inland. I område 1 ingår Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors. I område 2 som innefattar Örnsköldsvik, Sollefteå och Ånge för 15 björnar skjuats innan den 15 september. Om det finns björn kvar i tilldelningen i område 2 efter den 15:de kommer hela länet utgöra samma jaktområde tills kvoten är fylld.

Hur ser prognosen ut för höstens jakt?

–Det ser bra ut, vi har har använt samma fördelningssystem i tre år nu och har uppfattat att jägarna är nöjda. Vi vill styra jakten mer och kunna balansera tillgången på björn på så vis. Björnstammen är större i inlandskommunerna och jaktområdena är lite annorlunda men nu ser vi en tendens att det skjuts mer vid kusten. Jakttiden brukar ändå bli ganska kort i området , säger Lars Wiklund, jakthandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Läs också: Följ med på älgjakt i Hälsingland - hör när björnen skjuts

Efter DNA-analys av insamlad björnspillning kan man både beräkna antalet djur och se hur björnstammen mår. Resultat från Läsnstyrelsens undersökning väntas inom kort.

Inom ett par veckor väntas resultat från den björnspillningsinventering som Länsstyrelsen genomförde under hösten 2015. Många har varit engagerade i att samla björnspillning som skickats för DNA-analys. Förhoppningarna är att svaren både ska visa hur björnstammen mår och hur många olika individer som rör sig i vårt län.

– Vi beräknar antalet björnar till cirka 220 björnar och det ligger som grund för jakttilldelningen också. Med inventeringens resultat på bordet behöver vi kanske ändra förvaltningsmålen. Det blir mycket spännande att läsa resultatet, menar Lars Wiklund.

Erfarenheterna av åteljakt på björn som infördes i fjol är goda och den är tillåten även i år enligt särskilda bestämmelser och efter ansökan till länsstyrelsen. Åteljakt innebär att man lägger ut i första hand viltkött för att locka till sig djuren och därmed görs jakten mer säker och enklare. Åtelkameror är dock helt förbjudna.

– Det är rigorösa bestämmelser vad man får lägga ut på åteln. Både Naturvårdverket och Jordbruksverket är inblandade i reglerna, men efter att åteljakten har varit förbjudet under många år är det åter tillåtet.

Läs också: Ingen björnjakt i Värmland

Åteljakt är tillåten vid björnjakten sedan ett par år men användningen av kameror är förbjudet. Rigorösa regler gäller vid utsättningen av åteln förklarar Länsstyrelsens jakthandläggare Lars Wiklund.

Läs också: Björn skjöts på Alnö

Höstens älgjakt startar också inom kort, 5 september, och samtidigt är det högsäsong för bär- och svampplockning. Intressen som ibland kolliderar.

Har du några goda råd till jägare och allmänhet?

– Kommunicera med varandra. Prata med markägaren eller jaktledaren i området innan du går ut i skogen. Det brukar fungera bra. Jägarna vill ju träffa på björn eller älg, inga andra, förklarar Lars Wiklund.

Kommer du själv gå ut på björnjakt?

– Nej, bra björnjakt kräver en duktigt hund, så det blir inget av för min del. Jag får vänta in älgjakten i september i stället.

Björnjakten i Västernorrland startar på söndag den 21 augusti och pågår till den 15 september om inte kvoten fylls innan dess.

Annons