Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakob Poulsen sköt Danmark till VM

Danmark kan börja packa väskorna.

1-0 (0-0) på Parken och gruppsegern och resan till VM-slutspelet är klar.

Om Sverige får följa med på färden är ett öde som vilar i andra händer.

Det krävs till att börja med storseger hemma mot Albanien samtidigt som varken Portugal eller Ungern får smita förbi och ta andraplatsen, den som ger play off-chans i november.

Ödesmatchen i Köpenhamn blev precis lika oviss som väntat.

Danskarna matade bollar mot Nicklas Bendtner, som precis som i Arsenal opererade från kanten. Tanken var uppenbar från start, i det svenska högerförsvaret (Mikael Nilsson och Rasmus Elm) såg danskarna den svenska svagheten.

Bendtner var mannen bakom chansen som kunde fört Danmark en bra bit mot Sydafrika redan efter tio minuter. Han vandrade inåt, spelade till Lars Jacobsen som tog sig förbi Behrang Safari. Inlägget nådde Jakob Paulsen vid bortre stolpen, men Andreas Isaksson hann med i förflyttningen och parerade nicken.

Med en räddning av världsklass.

Hade han släppt den hade det väntat en marig uppförsbacke i "måste-vinna-matchen".

Kort besittningsrätt

Sedan hände det plötsligt saker gång på gång under en tiominutersperiod när landslaget levde upp till mottot att "äga Parken".

  • Halvliggande tryckte Zlatan Ibrahimovic i väg ett skott som täcktes i sista stund av mittbacken Simon Kjaer.
  • Henrik Larsson höll på att få foten på Zlatans inåtskruvade yttersida. Sörensen var bortspelad när bollen nådde Kim Källström, men på nytt offrade sig Kjaer.
  • Anders Svensson fick perfekt träff på halvvolley, men skottet styrdes undan via en dansk försvarare som råkade vara i vägen.

33-åringen var glödhet på mitten. Det var han och inte Kim Källström - som pekats ut som nyckelspelaren i den svenska offensiven - som låg bakom det mesta.

Ett nytt skott av elfsborgaren styrdes till hörna. Rasmus Elm chansade med en hälspark som Sörensen tippade över.

På nästa hörna vräkte sig Daniel Majstorovic fram med pannan men Sörensen stod rätt.

Danskarna var hela tiden farliga. Christian Poulsen var överallt och styrde spelet. De snabba omställningarna, ofta genom långa crossbollar, ställde till oreda. Olof Mellberg bröt i sista stund Dennis Rommedahl och Isaksson Michael Jacobsens distansskott.

Ridån gick i 78:e

I dramat där båda hade oändligt mycket att vinna blev det mer och mer tydligt att ingen ville förlora. Lars Lagerbäcks första byte (63:e) var knappast det mest offensiva. Han tog ut Samuel Holmén för Sebastian Larsson.

Inhopparen trodde för någon sekund att han var i himlen när han nickade in Zlatans inlägg. Men den assisterande domaren flaggade för att bollen redan hade passerat kortlinjen.

Larsson var en injektion, Sverige ökade trycket, men den sista passningen gick för sällan rätt, trots goda möjligheter.

Vågade Lagerbäck gambla med dryga tio minuter kvar?

Marcus Berg stod beredd.

Då, i 78:e minuten, kom skottet som skickade Danmark till VM och Sverige ut på ett minfält. Jakob Paulsens högerträff smet in vid Isakssons vänstra stolpe. Parken exploderade i en glädjeorgie över den fixade VM-biljetten efter tre raka missade mästerskap.

Kan Sverige nå sitt sjätte raka? Chansen är ytterst liten.