Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakob förlorade kampen om Volvo

Volvo Personvagnar har varit till försäljning i över ett år och ryktena om intresserade köpare har varit många.

Efter spretiga uppgifter om flera kinesiska bolag, pekade allt mer mot Geely i våras och deras representanter besökte Volvofabriken i Göteborg i april. Bolaget har under resans gång både bekräftat och dementerat sitt Volvointresse.

I somras tog ingenjörsfacket på Volvo PV i Göteborg initiativet till ett svenskt konsortium, med namnet Jakob, som gav sig in i dragkampen.

Så sent som för drygt två veckor sedan gjorde konsortiet ett utspel om att man är berett att lämna ett finansierat bud på Volvo. Men det har Ford inte gett några officiella kommentarer till.

Jakob, uppkallat efter den första Volvobilen, backas upp av tidigare Volvochefer. I kretsen av rådgivare finns bland annat Sören Gyll. Från början var det ett rent svenskt konsortium, men vd:n Peder Fast uppgav i början av december att det nu också finns finansiärer andra nationaliteter.

Bara dagar före Jakobs utspel bekräftade den tredje kände spekulanten, det amerikanska konsortiet Crown, att man lagt ett bud. Bakom Crown finns den tidigare Volvochefen Roger Holtback och de före detta Ford-cheferna Michael Dingman och Shamel Rushwin.