Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jähkel kastar sig mellan rollerna

Annons

Lennart Jähkel är skådespelaren som trivs bäst när han får kasta sig mellan rollerna. På alla sätt. Han sjunger country, spelar Kristina Lugn på Stadsteatern, dricker italienskt kaffe och lagar mat i tv.

Italienska fotbollsvimplar, hög musik och sport, alltid sport på tv-monitorerna, ramar in besöket på Lennart Jähkels stamhak hemma på Södermalm. På Stadsteatern vid Sergels Torg närmar sig han och de andra i ensemblen slutet på repetitionerna av Kristina Lugns pjäs "Nu mår jag mycket bättre". Den har premiär den tredje januari och med espressomaskinstöket som ackompanjemang ger sig Lennart Jähkel på att beskriva pjäsen. Men kapitulerar nästan direkt. Och poängterar att det är svårt, nästan omöjligt att beskriva Kristina Lugns pjäser.

Ingen ingenjör

Han ser nöjd ut och är full av beundran när han förklarar att Kristina Lugn ju egentligen är poet, och att det märks i hennes språk som är fantastiskt och drastiskt på en och samma gång och som ger mycket bilder.

Lennart Jähkel har bott i trakterna kring det allt mer förvandlade Hornstull på Södermalm i tjugofem år och det är det som är hemma för honom. Inte Piteå eller Sundsvall. Han håller på Timrås hockeylag och på Giffarna Sundsvall i fotboll men så mycket mer är det inte.

Från började var det Kungliga Tekniska Högskolan som hägrade för Lennart Jähkel när han flyttade söderut. Men ingenjör var inte rätt. I stället blev det teatern.

Kan tvivla

Det visade sig att han hade någon slags talang som han själv uttrycker det. Och den 52-årige skådespelaren oroar sig inte i onödan.

Så mycket anledning att tvivla på sin förmåga eller på att uppdragen ska dyka upp, verkar han dock inte ha. Han jobbar på Stadsteatern (anställd på ett längre kontrakt), spelar countrymusik, gör barnskivor, syns i tv-serien "Åkalla" och under hösten har mat- och båtprogrammet "Sjön suger" där han och kompisen Johan Ulveson står i centrum, blivit en uppskattad framgång i Kanal 5. Efter Kristina Lugn blir det Carin Mannheimer och hennes pjäs "Sista dansen" på Stadsteatern, premiär i maj.

Känner sig stolt

Som när han gjorde radioteater av lyssnarnas texter på 1990-talet i "Skriv så spelar vi" eller som när han gjort ungdomsteater på Unga Riks eller som när han gestaltat matberedaren Mixer tillsammans med Johanna Westman.

Mest känd är han kanske för sina roller i "Jägarna", "Pistvakt" och "Så som i himmelen". Han känner stolthet över sin medverkan där och hoppas på en "Så som i himmelen"-fortsättning.

Mer läsning

Annons