Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagland föreslår medling i Ukraina

Annons

Europeisk medling kan bli Ukrainas räddning ur den politiska och ekonomiska krisen. Europarådets generalsekreterare, norrmannen Thorbjörn Jagland, föreslår en oberoende kommission där myndigheter och opposition ingår.

Jagland har lagt fram ett förslag om en kommission bestående av representanter för oppositionen och myndigheterna samt en företrädare för honom själv.

Enligt ledaren för partiet Fosterlandet, Arsenij Jatsenjuk, förde oppositionsledarna i anslutning till säkerhetskonferensen i München samtal med USA:s utrikesminister John Kerry om en praktisk plan för att "få slut på våldet, befria alla gripna och utreda fall av kidnappning, tortyr och mord". Andra frågor som berördes var en författningsreform och ett ekonomiskt stödpaket.

Vi diskuterade ett reellt ekonomiskt stödpaket, som enbart kan erbjudas en ny ukrainsk regering och under förutsättning att den ukrainska oppositionen får fullständig makt efter reformen.

Ukraina har akuta ekonomiska problem och Ryssland avvaktar tills vidare med att betala ut ett utlovat stödpaket på motsvarande nästan 100 miljarder kronor.

Nästa vecka ska EU:s utrikeschef Catherine Ashton, EU-kommissionären Stefan Fule, utrikesministrarna från några EU-länder och den amerikanska UD-representanten Victoria Nuland besöka Kiev.

Enligt internationella medier var omkring 50 000 församlade i Kievs centrum på söndagen. Oppositionsledaren Vitalj Klytjko från partiet Udar krävde att alla som gripits de senaste två månaderna omedelbart ska släppas. Han sade att den amnestilag som antogs nyligen omedelbart måste upphävas eftersom den förutsätter att oppositionella ska lämna de offentliga byggnader de ockuperar.

Den demokratiska världen har förstått att det inte finns något förtroende för Janukovytjs regim, sade han triumfatoriskt.

Den ukrainske presidenten Viktor Janukovytj återinträder på måndagen i tjänst efter att ha varit sjukledig i influensa några dagar. Då lär det klarna hur han reagerar på oppositionens ställningstagande om villkorslös amnesti.

Den misshandlade ukrainske aktivisten Dmytro Bulatov, som i torsdags hittades vårt skadad, har av polisen tillåtits lämna sjukhuset för att flyga till Riga i Lettland för fortsatt vård, uppger oppositionsledaren Vitalj Klytjko för Reuters.

Han reste bara några timmar efter det att en domstol beslutat att han kunde lämna landet, trots att han är misstänkt för brott i samband med protesterna i Kiev.

Beskedet kom från Klytjko när han besökte den vårdklinik i Kiev där Bulatov får behandling.

Den 35-årige Bulatov hade varit försvunnen i en vecka, när han hittades blodig i en skog utanför Kiev. Han sade att okända angripare hade slagit spikat genom hans händer under "korsfästelse" och slagit honom. En film som visar hans blodiga ansikte har visats upprepade gånger i oppositionens tv-kanaler.

Vänner till Bulatov och sjukvårdspersonal ska enligt Reuters tidigare ha försökt hindra den ukrainska polisen från att komma åt aktivisten.

Han vårdades först under polisbevakning på en klinik i Kiev. Polisen har haft order om att gripa honom för att han stört den allmänna ordningen genom att organisera bilkolonner som trakasserat regeringsanhängare genom att köra runt deras hem och föra oväsen.

Det är fortsatt oklart vem som stod bakom misshandeln av Dmytro Bulatov.

Mer läsning

Annons