Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarna vill utöka björnjakten

Utöka tilldelningen av björn i Västernorrland inför höstens jakt, från 15 till 20 djur. Det föreslår nu Jägareförbundet Mitt Norrland.

Dessutom vill man utöka jakten i Jämtland rejält, från 40 till 110 björnar. Detta då en ny undersökning visat att det nu kan finnas 900 björnar i Jämtland, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av hela landets björnstam.

Förutom en större tilldelning av björnar vill jägarna också förlänga jakttiden med två veckor, fram till 31 oktober. Dessutom vill man att oavsiktlig avskjutning av björnungar ska avkriminaliseras.

Ett skäl till att få öka jakten på björn i Västernorrland är den inventering med hjälp av DNA i björnspillning som genomfördes 2004. Den visade att det fanns ungefär 160 björnar i länet.

"Med en årlig tillväxt på 8-10 procent efter jakt beräknas björnstammen i Västernorrland i dag uppfylla den maximinivå som är satt till 220 björnar i länsstyrelsens förvaltningsplan" skriver Jägarförbundet.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92