Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägare friad för skjuten björn

I september 2005 sköt en jägare i Junsele en björn. Det visade sig vara en årsunge och eftersom dessa är fredade åtalades han för grovt jaktbrott. Nu har jägaren friats av såväl tingsrätt som hovrätt.

Ärendet har dragit ut på tiden. I juni förra året meddelade tingsrätten sin friande dom. Den överklagades av kammaråklagare Christer B Jarlås. Nu har även hovrätten meddelat beslut och deras bedömning är densamma som tingsrättens.

Åklagaren menade att jägaren varit oaktsam, eftersom han inte genom att studera björnen kunnat avgöra om det var en björn som var tillåten att jaga. I hovrätten togs i stort sett samma bevisning som i tingsrätten upp. Det nya var ett vittnesförhör med Arne Söderberg, forskningsingenjör vid Statens Veterinärmedicinska anstalt. Han slog fast att det är omöjligt att skilja mellan en fjolårsunge och en årsunge bara genom att studera björnen.

Hovrätten anser med anledning av detta att jägaren inte varit oaktsam på det sätt som straffansvar förutsätter och friar honom.

Därmed är det rättsliga efterspelet för den numera rätt gamla jakten över.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68