Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jagar ledtrådar som kan lösa mordet

I snart 10 år har polisen sökt Tor Öbergs och Gerds Wiklunds mördare.
Nu har polisen fått in nya tips kring dubbelmordet via medieprofilen Lars-Åke Krantz nättidning, Worldkustom.
Ett av tipsen bedöms som mycket intressant.
– Vi hittar trådar att jobba vidare på, säger Jonas Paulsson, en av fyra poliser som jobbar heltid med utredningen.

Tor och Gerd mördades på gården i Brattås i slutet av maj 2005.

Hela Härnösand drabbades av ett kollektivt trauma efter morden. Polisens utredningsmaterial fyller ett helt rum. Mer än 1 500 förhör har hållits och runt 300 dna-prov lämnats. Men ännu har mördaren inte gripits.

– Det blev en kniv in i tryggheten, det är först när en mördare gripits som lugnet kan lägga sig igen och allt återgå till det normala, säger Lars-Åke Krantz.

Men nu har utredningen tagit ny fart.

Läs mer: Övertygad om att Brattåsmordet ska lösas

Det är en av senvårens första varma dagar när vi tillsammans besöker mordplatsen i Brattås. Via sin nya nättidning Worldkustom har Lars-Åke vädjat om tips som kan bidra till att lösa mordgåtan.

– Jag blev överraskad av responsen. Många har hört av sig och polisen har tackat för hjälpen, berättar han.

De flesta tipsen har handlat om en blå Dodge Dart eller Valiant som observerades av ett trovärdigt vittne vid infarten till Tor Öbergs fastighet vid tiden för dådet.

Läs mer: Brattåsmorden i Efterlyst

– En person har sett en blå amerikanare parkerad på vägen upp till gården. Först sågs den framifrån längs vägen då den kom körande. Sedan parkerad och kort därefter sågs den bakifrån längs vägen då den lämnade området, säger Lars-Åke.

Efter de nya uppgifterna har polisen förhört ett 70-tal ägare av bilar som stämmer överens på beskrivningen. Just en sådan blå Valiant som beskrivs fanns i Härnösand 2005. Men samtliga som förhörts har kunnat avskrivas från utredningen, säger Jonas Paulsson vid polisen. Men samtidigt betonar han att "Valiant-spåret" inte är nedlagt.

I sin nättidning vädjar Lars-Åke Krantz: "Raggare, hjälp oss hitta den blå Valianten".

Läs mer: De ouppklarade morden i Västernorrland

– Två personer sågs i bilen. Naturligtvis kan det bara vara några som kört fel, backat in och vänt precis vid tiden för morden. Men för att sortera bort den ur utredningen behöver vi hitta ägaren av bilen, säger han.

Totalt sex nya tips har kommit in via Krantz nättidning. Ett aktualiserade gammalt spår. Fyra fanns med i utredningen sedan förut varav ett genast blev föremål för ny aktualisering.

I synnerhet ett av dem bedömer polisen som mycket intressant.

– Jag kan inte gå in på specifikt vad det handlar om, men det är mycket intressant och utredningen går på högvarv just nu, säger Jonas Paulsson.