Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag tror det kommer gynna Sollefteå"

Unga flyktingar i Sollefteå ska få välja om de vill bo kvar i stan efter att de fyllt 18. Efter ett nytt beslut taget i kultur- utbildnings- och fritidsnämnden startar i höst en verksamhet för ensamkommande unga vuxna.

I och med att man fyller 18 klassas man som myndig och då gäller andra regler som asylsökande. Förutsatt att det inte finns ett vårdbehov så får man som flykting välja att antingen skaffa ett eget boende eller flytta till en flyktingförläggning. De närmsta förläggningarna ligger i Timrå och Ånge.

I Sollefteå togs i juni i år beslutet att starta en ny verksamhet för att hjälpa de unga vuxna som ännu inte klarar sig helt själva.

– Alla är inte självgående vid 18 års ålder. Genom projektet kan de som behöver hjälp med att fylla i blanketter eller förstå det svenska systemet få det, säger Anneli von Wachenfeldt, enhetschef för Sollefteås flyktingboenden.

Till en början rör det sig om 10-15 unga flyktingar. Just nu håller man från kultur- utbildnings- och fritidsnämndens sida på att hitta formen för projektet. Tanken är att ungdomarna ska få en lugn och trygg tillvaro medan de väntar på uppehållstillstånd eller att få återvända till sitt hemland.

– Om man får ett bra mottagande så får man en positiv känsla av Sollefteå. Därför tror jag att många nog kan tänka sig att stanna och det är ju bra för befolkningsstatistiken, säger von Wachenfeldt.

Liknande projekt har gjort i både Härnösand och i Skellefteå i nära 20 år. Det är dessutom helt statligt finansierat genom Migrationsverket. von Wachenfeldt tror att projektet kommer att gynna Sollefteå.

– De unga flyktingarna gillar stan. Dessutom så har det genererat minst 25 nya jobb. Både inom den egna verksamheten men också i skolan.