Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag hoppas få vara lyckligt naiv i Sotji

Jag har varit sportnörd i hela mitt liv och har haft förmånen om att få skriva om idrott i alla former under snart 30 år.
För lika många år sedan var jag också så naiv att jag trodde att idrott och politik var vitt skilda saker.

Annons

Så är det naturligtvis inte och idrott och poltik användas numera i samma mening när det handlar om OS och i det ryska semesterparadiset Sotji ställs frågan på sin spets.

OS och terrorhot har gått hand i hand sedan München 1972 (det var politik redan 1936...). Världens största idrottsfest är också en stor anslagstavla för att få fram sina budskap med hot om våld.

När jag gjorde mitt första OS på plats för fyra år sedan i Vancouver var det lugnt, men den här gången känns det väldigt oroligt då Ryssland drabbats av flera terrordåd och det finns en uttalad hotbild mot Sotji och de deltagande länderna har tagit det här med säkerhet på allvar, allt för att skydda sina stjärnor. NHL har ju dessutom lite försiktigt uttryckt en farhåga över att skicka sina spelare.

Och då har jag inte nämnt brott mot mänskliga rättighteter, diskriminering av kön och ras.

Men money talks, IOK tittar i börsen och de dyraste vinterspelen kommer säkert att kallas de bästa någonsin när IOK:s ordförande Thomas Bach avslutar spelen 23 februari.

Och kanske har då världens granskande blickar gett positiva resultat för Rysslands befolkning som varken Putin eller IOK räknat med.

Eller så är jag fortfarande bara väldigt naiv.

Tillbaka till det idrottsliga och det är ju trots allt därför jag ska tillbringa tre veckor i arenorna som har palmer utanför entréerna.

Sverige vann elva medaljer i Vancouver och målsättningen är sänkt något snäpp den här gången, men jag tror ändå att Sverige kan nosa på den medaljmängden.

Lilla Ångermanland är återigen väldigt väl representerat i den svenska OS-truppen och vi har också några att de största medaljhoppen. Jag ska under de här veckorna bland annat följa svenska damcurlinglaget med Maria Prytz, herrlaget med sidensjösonen Niklas Edin, Bredbypajken Fredrik Lindström, fem Modoiter i Damkronorna och bröderna Sedin samt Alexander Steen i Tre Kronor.

Samtliga har chans på medaljer och jag hoppas verkligen att Damkronorna kan lura Finland på bronset.

Några av dessa kommer till Sotji med frågetecken i bagaget och det största bär Henrik Sedin med sig. Canucks ledning vill inte säga hur allvarligt skadad han är och jag tror att Pär Mårts kommer att få ett sammanbrott modell enormt om Henrik tackar nej till OS.

Dessutom så har Daniel Sedin fortfarande inte gjort mål under 2014, så det finns som sagt en hel del frågetecken.

Och om du vill ha facit nu så blir Alexander Ovechkin och Marit Björgen OS-kung och drottning. Gissar att Björgen vinner allt hon ställer upp i.

Så till sist: kom igen Sotji, Ryssland och världen och visa att detta OS blir en fest, inget annat.

Toppen

Mycket är toppen med OS, men missa inte vårt webb-tv-program "Vakna med Wassberg" som sänds varje morgon på allehanda.se. Jag har sett pilotavsnittet och ja, "Säcken" säger sanningar. Stor underhållning utlovas.

Botten

Undrar hur Pär Mårts tänkte när han inte plockade ut Victor Hedman i OS-truppen. Jo, han har gett en förklaring om att Victor saknar spetskompetens, men det låter som en efterhandskonstruktion då Hedman nu spelar sitt livs hockey och leder Tampa. Notera att han inte ens fick plats på reservlistan.

Mer läsning

Annons