Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag brinner för välgörenhet" – företagaren Åsa-Saga hjälper fattiga i Afrika att starta eget

Det är inte bara miljardären Bill Gates som hjälper fattiga i Afrika att starta företag.
Enligt en undersökning av ekonomiföretaget Visma hänger allt fler småföretagare i Sverige på välgörenhetståget.
– Mitt hjärta ömmar för välgörenhet och att mitt bidrag kan göra skillnad, säger Åsa-Saga Hammarstedt, egenföretagare i Nordingrå.

Fenomenet med entreprenörer som skänker pengar till välgörenhet kallas Corporate Social Responsibility – ansvarsfullt företagande – och är en växande trend i hela världen.

Hela sex av tio svenska småföretag skänker mer än 1000 kr per år till välgörenhet och 2014 skänkte företagen tillsammans omkring 800 miljoner kronor.

Även lokalt finns många småföretagare som byggt in det sociala ansvarstagandet i sitt sätt att driva företag.

En av dem är Åsa-Saga Hammarstedt i Nordingrå som driver en enskild firma som språkkonsult. Hon skänker uppskattningsvis fem procent av intäkterna löpande till Kiva som är en hjälporganisation som finansierar microlån.

– Jag ser min insats som min personliga relation till hjälpsökande och vill värna om den sociala medvetenheten, säger Åsa-Saga Hammarstedt.

Sedan drygt ett år tillbaka hjälper Åsa-Saga, genom Kiva, fattiga bönder i Afrika med finansiering.

Hittills har hon lånat ut pengar till bland annat en kvinnlig risbonde i Kambodja som behövde köpa en ny plog och till en spannmålsförsäljerska i Kenya som behövde låna pengar till inventarier.

Pengar som företagarna lånar ut genom Kiva betalas sen tillbaka till långivaren, men de flesta företagarna återinvesterar pengarna i nya projekt.

– Jag ser det hela som ett lovvärt projekt för välgörenhet och hoppas fler småföretagare upptäcker det också, säger Åsa-Saga Hammarstedt.

Fotnot: Kiva är en oberoende och icke vinstdrivande organisation som finns över hela världen. Enligt wikipedia är dock den genomsnittliga räntan (2010) på utlåning 35 procent hos Kivas fältpartners vilket anses som ett besvärande faktum.