Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag behandlades som en misstänkt terrorist"

När Axel Gordh Humlesjö, född i Näsåker, befann sig på bokmässan i Göteborg blev han plötsligt blev bortförd av män i skottsäkra västar.
I ett källarrum fick han veta att han hade misstankar riktade mot sig i samband med konstnären Lars Vilks framträdande.
– Det kändes mycket obehagligt och blev även pinsamt., säger han.

Det var under fredagen som Axel Gordh Humlesjö, född i Näsåker utanför Sollefteå, befann sig på bokmässan i Göteborg. Han var där i sin yrkesroll som redaktör för SVT-programmet "Uppdrag Granskning" och vandrade omkring på mässgolvet.

Plötsligt kom tre civilklädda män fram, tog honom under armarna och ledde bort honom mot en dörr till källaren.

– Jag visste inte vilka de var, men jag såg att de hade skottsäkra västar och öronsnäckor på sig, säger han över telefon.

När Axel försökte stanna upp och få en förklaring tog polisen hårdare tag och fortsatte leda honom mot källarrummet.

– Där nere började de förhöra mig om varför jag var där, varför jag hade rört mig i närheten och en massa annat. De ville inledningsvis inte berätta vilka de var, trots att jag ställde frågan. De behandlade mig verkligen som en misstänkt terrorist.

Efter ett tag fick Axel förklaringen att konstnären Lars Vilks skulle framträda på mässan och att det var i samband med det som han gripits. Han fick även veta att männen var poliser. När Axel visade sin ackreditering och sitt visitkort insåg poliserna att han var journalist. Då blev tonen en annan.

– När de förstod vem jag var blev det väldigt snälla och sa, innan jag fick gå, att jag inte behövde nämna det här för någon. Det hela kändes mycket obehagligt och blev även pinsamt.

Anledningen till att polisen fattat misstanke just mot Axel vet han inte och fick aldrig förklarat för sig under förhöret.

– En gissning är att de hade ett signalement på någon som var väldigt lik mig. Men i stället blev det ännu ett fiasko för Göteborgspolisen i deras arbete mot terrorism.

Axel förklarar att polisen i Göteborg vid tidigare tillfällen gjort en rad insatser mot misstänkta terrorister som i efterhand visat sig vara missriktade.

– Bland annat bröt de sig in hos fyra muslimska män och misstänkte dem för terrordåd vilket visade sig vara helt fel. Polisen har inget gott rykte över sitt arbete mot terrorism och det vet de säkert om. Att de gör en sådan här sak förbättrar inte synen på dem, precis.