Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är tacksam att jag lever" – den utsatta kvinnan i rätten om det grova överfallet

För en månad sen utsattes hon för ett grovt överfall av en man i en lägenhet i centrala Härnösand.
Nu tog den kvinnan mod till sig och mötte våldsmannen öga mot öga i rättsalen.
– Jag vill ta makten över mitt liv igen. Han ska inte styra mitt liv, säger kvinnan.

Läs också: Åtal väcks mot våldsmannen i Härnösand - som hämtat ur en skräckfilm

Den utsatta kvinnan, som är i 30-årsåldern och vill vara anonym, visade stor inre styrka när hon konfronterade våldsmannen genom att befinna sig i rättsalen samtidigt som mannen.

I inledningen av rättegången vid tingsrätten i Härnösand hade hon medhörning i ett angränsande rum, men när polisen Mathias Pettersson skulle vittna tog hon mod till sig.

– Det var jobbigt att möta den åtalade i rätten, men jag känner att jag vill gå vidare med mitt liv och lämna den här plågsamma händelsen bakom mig, säger kvinnan.

När vi i en paus i rättegången sitter ned med kvinnan och ett målsägarbiträde berättar hon om den skräckfyllda upplevelsen hon varit med om.

På kvällen den 10 februari kliver det in en helt okänd och påverkad man i den olåsta lägenheten i centrala Härnösand.

– Först var han inte våldsam, men han ville inte gå när jag bad honom. Då blev jag rädd och ringde mamma och då blev han riktigt arg, säger kvinnan.

Läs också: Polisens hjälteinsats hyllas: "Jag hade bara en sak i huvudet – att ta honom"

Vad som sen hände beskrivs av åklagare Christina Edlund Nilsson i stämningsansökan som en fasansfull upplevelse.

Den drogpåverkade mannen, som är i 20-årsåldern, trycker upp kvinnan mot en vägg och hotade att döda henne samt att tilltvinga sig sex.

När kvinnan försökte freda sig har våldsmannen först brottat ned henne på golvet och sedan fortsatt med att ta tag i hennes hår och slagit henne med knytnävsslag i ansiktet. Därefter har han sparkat henne flera gånger i bröstet.

– Jag var övertygad att han skulle döda mig då. Som tur var hann jag precis innan ringa mamma som larmade polisen, säger kvinnan.

Polismannen Mathias Pettersson, som oskadliggjorde gärningsmannen och räddade henne, träffade både mor och dotter som han kramade om i en paus i rättegången.

– Det hela är en sådan tragisk händelse och det finns ingen rimlig förklaring till det meningslösa våldet, säger Mathias Pettersson.

Den till synes vältränade mannen fingrade nervöst på en snusdosa och svalde djupt när åklagare lade fram åtalspunkterna mot honom. Han hade dock inget minne av händelsen då han, enligt egen uppgift, fått i sig en annan drog än han trodde.

– Jag yrkar på att han ska dömas till ett långt och kännbart straff för sina brott, säger åklagare Christina Edlund Nilsson.

Dom i fallet är utsatt till 14 mars. Tills dess är den åtalade fortsatt häktad.

Läs också: Uppgifter till Allehanda: Våldtagna kvinnan attackerades av okänd man som bröt sig in i bostaden