Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är pappa till Stålmannen"

Corrodeds Fredrik Westin berättade på psykeveckan om sonens diagnoser.

Inför en mer än fullsatt fullmäktigesal berättade på onsdagen före detta medlemmen i musikgruppen Corroded, Fredrik Westin, om sin sons diagnoser och hur det påverkat hela familjen. Trots att han pratade en hel del om förtvivlan andades hela föreläsningen kärlek och hopp.

Livet som pappa blev inte som Fredrik hade föreställt sig. Det tog flera år innan familjen fick veta att deras son hade diagnoserna ADHD, Tourettes och Aspergers.

– Hur vet man att något inte stämmer när man inte har några referensramar när det är första barnet?

Fredrik berättar att han många gånger önskat att Olle hade fått en bättre pappa, en med mer tålamod.

Olle är i dag 13 år, och han mår i perioder väldigt dåligt, han är medveten om att han är annorlunda.

– Han har sagt att han känner sig som Hulken, han vill också hitta botemedlet mot den fruktansvärda ilskan som ibland kommer. Olle har också sagt "Om Tourettes var en människa skulle jag spöa skiten ur honom".

Olle har tics, tvångsbeteende och fobier. Angående ticsen har Olle beskrivit det som att hela kroppen är full med myggbett men han kan inte klia, det känns som om han har fastbundna händer.

– Olle vill inte visa att han har tics, han vill vara som alla andra.

Innan de fick diagnoserna tjatade de mycket på Olle att han skulle sluta med ticsen, något Fredrik har väldigt dåligt samvete för i dag.

– Vi pratade om det så sent som i går. Olle har också sagt till mig "tror du att någon vill sluta med det här mer än jag pappa?".

Olle är extremt smart, men hans intellekt och hans känsloliv glider längre och längre ifrån varandra.

Fredrik berättar om känslan när Olle satt i hans famn, skakande av gråt och sa "pappa, jag har så väldigt mycket defekter i min kropp som aldrig försvinner".

Lillasyster Annie är ändå den Fredrik är mest orolig över.

– Hon har hela tiden fått höra av Olle att hon är äcklig, ful och dum.

Det var en av anledningarna till att de valde att skilja på barnen vid separationen, Olle bor med pappa och Annie med mamma.

– Det var det tuffaste beslut vi fattat, att dela på barnen. Men det känns rätt, för första gången vågar nu Annie ta hem kompisar och när barnen ses varannan helg har de hur roligt som helst tillsammans.

Annie är den som täckt upp för sin bror, som den gången hon sprang två varv på skoljoggen eftersom Olle vägrade, eller när han gav henne blåöga men hon sa att det var en olyckshändelse.

– Hon bär på en massa bollar hon inte ska bära.

– Vi tror att vi är på rätt väg med barnen, men vi vet inte.

Men en sak vet Fredrik:

– Jag är inte bara pappa till Stålmannen, utan till Stålkvinnan med.