Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jack Vreeswijk går i pappa Cornelis fotspår: "Jag är en visknutte"

Under fredagskvällen uppträder Cornelis son i Örnsköldsvik. Det kommer att bli en kväll med både gammalt och nytt, men knappast "Hönan Agda".
– Jag kommer förstås att bjuda på lite av farsans låtar, men även av mitt eget, säger Jack Vreeswijk.

Det blir ett minst sagt avspänt snack på telefon, ungefär 30 minuter om livet och allt annat – inte minst musik. Emellanåt känns det ungefär, som om man skulle ha en konversation med pappa Cornelis – landets mest kända moderna vistrubadur. Rösterna och avspändheten är påfallande lika. Det känns värme i luften och det är väldigt roande.

– Jag har inte bott i Stockholm på 20 år. Nu bor jag på landet, en bit utanför Uddevalla, säger han inledningsvis.

– Och vinter är det dåligt med här. Man ångrar nästan varje år att man har dragit på vinterdäcken, även om det brukar vara någon vecka som det behövs.

Jack Vreeswijk berättar att han bara var åtta år när han flyttade med pappa till Holland och att han sedan växte upp där, omgärdad av farmor och en massa släktingar. På så vis slapp han också de mest stormiga åren av pappa Cornelis liv.

– Jag bodde där i tio år, ett par mil väster om Amsterdam. Jag slapp på så sätt den värsta dramatiken.

LÄS ÄVEN: Ö-viksaktuelle Mange Hellberg: "Jag tejpade kökslådorna för att inte hugga mig själv med kniv"

I dag är Jack Vreeswijk ute och turnerar en hel del och beskriver det gärna som att han är en "visknutte". När jag sedan frågar vad han själv lyssnar på blir svaret "ett brett spektrum".

– Det är lite jazz, visa, folkmusik och ibland blir det även lite 70-talsrock. Annars är det mycket Olle Adolphson just nu och förstås även farsans låtar.

Om aktuella melodifestivalen säger han att det "nästan är chockerande hur programmet kan vara frånvarande av bra musik".

– Jag brukar förstås kolla och en och annan pärla kan väl dyka upp. Men mest är det bara underhållning.

LÄS ÄVEN: Frank Ådahl i spetsen för Sting-hyllning i Örnsköldsvik

Jag frågar också vad han vet om Örnsköldsvik och svaret kommer lika snabbt som ett blixtnedslag.

– Modo och Foppa förstås. Jag är läskigt intresserad av sport, men jag är Djurgårdare. Lite jobbigt kan det vara med Kungen och Reinfeldt på samma sida, men Thåström och Ohly håller ju också på samma lag.

– Och surströmming har jag också käkat. Det var fullt ställ med mandelpotatis och rödlök. Det var inte så tokigt.

Om sin egen röst och det faktum att han låter som sin pappa, svarar han att "det nog blir så med åren".

– Det kommer mer och mer när man blir äldre. Det är nog ofrånkomligt.

Jack Vreeswijk har även uppträtt två gånger i Skule och även på Folkan i Örnsköldsvik. Den här gången har han med sig ständige vapendragaren Love Tholin på gitarr, som han dessutom håller på att jobba fram en ny skiva tillsammans med.

– Jag hoppas skivan ska vara ute i höst.

På fredagskvällen uppträder "visknutten" i Örnsköldsvik.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter