Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till två vindkraftsparker

Mycket tyder på att två planerade vindkraftsparker i Kramfors kommun blir verklighet.
Det gäller Knäsjöberget på gränsen mellan Kramfors och Sollefteå och Storhöjden söder om Stor Degersjön på gränsen mot Örnsköldsvik..

Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som nu säger ja till båda projekten. Innan satsningen blir av måste dock kommunfullmäktige också ge sitt klarttecken och ärendet slutligen avgöras i miljöprövningsdelegationen.

Ekonomiskt handlar det om investeringar för ett par miljarder kronor. Sammanlagt handlar det om 60-70 vindkraftverk som i dag kostar 25-30 miljoner kronor per styck att bygga.

När det gäller Knäsjöberget planeras det för 34 stycken 210 meter höga vindkraftverk varav 8 ligger i Kramfors kommun som ska stå på ett 748 hektar stort område.

– Den del av vindkraftsparken som ligger i Kramfors kommun ger inte några buller- eller skuggproblem. Landskapet får en liten påverkan sett från kommunens sida, säger miljöinspektör Åsa Matsson i en kommentar på kommunens hemsida.

Det andra området vid Storhöjden gäller en ansökan om 45 vindkraftverk. Av dessa ligger 9 verk i ett område där etablering knappast kan bli aktuellt efter som det finns ett principbeslut om att inte tillåta vindkraft inom världsarvet Höga kusten.

När ansökan lämnades in om Storsjöhöjden skrev sökande att parken skulle kunna producera el motsvarande behovet för 85 000 hushåll.

Båda de två planerad vindkraftsparkerna ligger i områden som kommunen tidigare pekat ut som lämpliga för vindkraft, sett till motstående intressen som bebyggelse och naturvärden.