Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till omdiskuterad vindkraft

Nu har kommunstyrelsen i Sollefteå sagt ja till bygget av 180 vindkraftverk vid Fängsjön/Storsjöhöjden utanför Näsåker.
– Det här leder till jobb och är något väldigt värdefullt för Sollefteå kommun, säger Elisabet Lassen (S), kommunstyrelsens ordförande.

Av de planerade 180 vindkraftverken ska 151 stycken ligga i Sollefteå kommun. Resterande kommer att hamna i Örnsköldsvik.

I höstas lämnade vindkraftsföretaget Forsca in sin ansökan om att få bygga parken till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. Nu vill länsstyrelsen ha besked angående Sollefteå kommuns ställningstagande i frågan.

Kommunstyrelsen säger alltså ja, men ärendet ska även upp till kommunfullmäktige i slutet av maj. Därefter går det tillbaka till länsstyrelsen för slutgiltigt beslut.

Sammanfattningsvis anser Sollefteå kommun att vindkraftsetableringen medför förhållandevis liten påverkan på boendemiljö, växt- och djurliv, friluftsliv och besöksnäring.

– Vi tycker att fördelarna överväger nackdelarna. Särkilt eftersom det leder till jobb i delar av kommunen där utflyttningen varit stor, säger Elisabet Lassen.

Gunilla Fluur (Västrainitiativet) och Margareta Alton (MP) reserverade sig dock mot förslaget.

Hela parken omfattar 89 kvadratkilometer, varav 13 i Örnsköldsviks kommun och resterande i Sollefteå.

Enligt beräkningarna kommer bygget att leda till totalt 2 654 årsarbeten under bygg- och projekteringsfasen. Sollefteå kommun räknar med att lite mer än en tredjedel av dessa jobb kommer att gå till lokala företagare. När väl parken är i drift kommer den att generera 30 till 40 årsarbeten.

Kritik mot byggplanerna har hörts från flera håll. Carolina Visser driver en turistanläggning tillsammans med sin man i Backsjön, inte långt från den planerade parken.

– Vi kommer förmodligen inte att kunna driva vår verksamhet vidare om parken byggs, påverkan på naturen blir för stor. Det är synd för vi kan få hit massor av turister, säger hon.

Elisabet Lassen hoppas dock att turistverksamheten ska gå att förena med en vindpark.

– Det vore väldigt synd och beklagligt om de inte kan fortsätta, säger hon.

Även andra boende i området har protesterat mot planerna. Närmast området finns några mindre byar med ett mindra antal bofasta; den största andelen av bebyggelsen består dock av fritidshus.

De samebyar som har vinterbetesmarker i området har också varit kritiska. Nu finns dock ett avtal mellan Forsca och de berörda samebyarna som reglerar frågan om den eventuella påverkan vindparken kommer att ha på rennäringen.