Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till Gripenköp i Schweiz

Annons

Det schweiziska parlamentets stora kammare, Nationalrat, säger ja till att köpa 22 Gripenplan.

Röstsiffrorna blev 119 ja, 70 nej och 5 nedlagda.

Nationalrat har också gett klartecken till finansieringen av köpet, som kostar 3,1 miljarder schweizerfranc, motsvarande 23 miljarder kronor.

När parlamentets lilla kammare, Ständerat, röstade tidigare i år fattades en röst för att släppa till pengarna. Trots att ledamöterna sade ja till affären, blev det därmed i praktiken ett nej. Nästa vecka kommer därför frågan tillbaka till Ständerat.

"Vi är naturligtvis glada över resultatet av omröstningen i Nationalrat. Detta är ännu ett gott betyg för Gripen E", skriver Lennart Sindahl, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, i en kommentar.

"Samtidigt som vi respekterar och följer den politiska processen noga, fortsätter vi vårt schweiziska industrisamarbete, vilket genererar affärer i alla regioner i Schweiz."

Enligt Saab har kontrakt mellan Saab-leverantörer och 117 schweiziska företag redan undertecknats, till ett värde av 315 miljoner schweiziska franc, vilket motsvarar 2,2 miljarder kronor.

Trots att affären inte är helt i hamn ännu, gläds Linköpings kommun åt att den tagit ett steg framåt.

"Det är ett glädjande besked för Saab och Linköping. Det är ytterligare ett viktigt steg mot ett närmare samarbete mellan Sverige och Schweiz kring utveckling av Gripen. Det är betydelsefullt för Saabs långsiktiga utveckling och för Linköpings ställning som ett av världens centra för flygindustri", skriver kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) i en kommentar.

Under en debatt före omröstningen hördes en rad kritiska röster, alltifrån parlamentariker som inte vill köpa något stridsflyg alls till dem som vill köpa plan, men är skeptiska till Gripen.

Försvarsminister Ueli Maurer, som för närvarande också är president i Schweiz, försvarade valet:

Det är inte det dyraste alternativet och heller inte det bästa, men Gripen är ett tekniskt bra plan som uppfyller våra krav, sade Maurer.

Saab-aktien steg omedelbart efter beskedet på en i övrigt stillsam Stockholmsbörs. Saab-aktien, en av börsens förlorare hittills i år, hade strax efter beslutet gått upp med 1,8 procent. Nedgången sedan årsskiftet har därmed reducerats till cirka 4 procent.

Nästa år väntar med största sannolikhet även en folkomröstning.

En opinionsundersökning förra helgen visade att 63 procent av schweizarna inte vill ha Gripen - och inget annat stridsflyg heller. Bara 40 procent av schweizarna tycker att landet behöver köpa nya plan.

Den tjeckiska regeringen har i dag beslutat att fortsätta hyra Jas 39 Gripen, skriver Försvarsexportmyndigheten (FXM) i ett pressmeddelande. Det nya avtalet innebär att Tjeckien leasar 14 plan i ytterligare 14 år. Tjeckien har leasat svenska plan sedan 2005.

Mer läsning

Annons