Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivar Kejerhags humor och förmåga att berätta dråpliga historier behöll han livet ut

Annons

Ivar Kejerhag, Ramsås, avled den 1 oktober 2019, 90 år gammal. Efter en tids sjukdom somnade han in omgiven av sin familj. Närmast sörjande är makan Asta, dottern Inga-Siv och sonen Peter med familjer.

Vår käre make, pappa, morfar, farfar, gammelmorfar och vän Ivar föddes och växte upp på ett torpställe i Bjärtrå. Ivar var en av tre bröder i ett arbetarhem där mamma skötte hemsysslor och fadern arbetade på Sandslåns timmersortering.

Efter 6-årig folkskola tog Ivar sitt första jobb som lantbrevbärare. Efter två år var han vuxen nog att arbeta som båtsman på en ångbåt i timmersorteringen. Vintrarna tillbringade han i skogen som timmerhuggare.

Åren som gick varvade han arbete på timmersorteringen med skogsarbete. Dessa arbetsuppgifter formade Ivars kärlek till naturen och träet.

En annan egenskap han ägde var humor. Många är de dråpliga historier som Ivar berättade för oss som ville lyssna. En förmåga han behöll livet ut.

Efter två års militärtjänst fortsatte Ivar att utbilda sig. Först Hola folkhögskola i två år. Då hade han träffat sin hustru Asta. Efter Hola flyttade de till Ramsås och Ivar fortsatte sin utbildning och läste till byggnadsingenjör.

Efter examen arbetade han på olika företag inom sitt område, bland annat Byggnadstekniska Byrån och Hushållningssällskapet. Därefter började han på länsstyrelsens projektkontor. Där var arbetet mycket varierande. Många är de stigar och rastplatser som Ivar varit med och planerat och byggt.

Ivar var under många år aktiv i IOGT-NTO, Tempelriddarorden, Säbrå hembygdsförening och Ramsås bygdegård. Ända fram till sin bortgång var han aktiv i styrelsen för Vårda Härnösand.

Då tillfälle bjöds hoppade han in som guide till olika turistgrupper som besökte Höga Kusten. Hans kunskaper om området var enorma och han visste om pärlor som aldrig omnämnts i turistbroschyrer.

Hans blick för färg och form kom till uttryck i otaliga fantastiska akvareller, sniderier och fotografier. Förmågan att sätta ord på verser och beskrivningar har gjort oss runt omkring förundrade och imponerade. Ivars samlade dikter finns i våra hjärtan.

Han reste gärna till Gran Canaria, där han genom sitt varma sätt skaffade sig vänner för livet. Där målade han många akvareller, som han senare ställde ut på utställningar. Ljuset är perfekt för att måla i, sa han.

Ivar hann med flera resor till släktingar både i Florida och Canada. Han uppskattade god mat och talade alltid varmt till Asta och andra som lagade en måltid till honom. Dessa middagar avrundades ofta med en rolig historia.

Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Familjen genom svärson Göran Kejerhag Östlund