Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italiens premiärminister avgår

Annons

Italiens premiärminister Mario Monti avgår, meddelade presidentens kansli på lördagskvällen.

Beskedet kom bara timmar efter det att Silvio Berlusconi gjort klart att han tänker försöka få tillbaka posten.

Monti "tror inte att han kan fortsätta sitt mandat och har därför gjort klart att han planerar att lägga fram sin avgångsansökan", hette det i uttalandet från president Giorgio Napolitanos kansli.

Han lät på lördagen meddela att han kommer att lämna sin post så snart han försäkrat sig om att parlamentet är redo att anta hans budgetförslag för nästa år.

Monti tog över som ledare för en icke-vald regering bestående av teknokrater efter krisen i landet för ett år sedan och fick uppgiften att genom skattehöjningar och budgetåtstramningar få bukt med landets skuldproblem.

Jag är övertygad om att det inte kommer att göras några försök att förstöra det vi har gjort för att trygga Italiens offentliga finanser, sade Monti på en ekonomisk konferens i Cannes på lördagen.

Beslutet att avgå fattades sedan Silvio Berlusconis högerparti PDL tidigare i veckan dragit tillbaka sitt stöd för Montis regering och den därmed förlorade majoriteten i senaten.

Tidigare under lördagen bekräftade den förre premiärministern Silvio Berlusconi att han planerar att ställa upp i premiärministervalet nästa år.

Mer läsning

Annons