Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italiens Bardot på besök i Sverige

Annons

Hon har gjort 134 filmer och jobbat med många stora namn i Europa och USA.

Ändå vill Claudia Cardinale fortsätta framför kameran.

Jag kan komma till Sverige och filma om det är ett bra manus, säger hon.

Välsminkad, klädd i favoritdesignern Giorgio Armani och med glänsande smycken slår sig Claudia Cardinale ner i Harry Scheins gamla biograf på Filmhuset i Stockholm, dit hon är inbjuden för att bli hedrad på Cinemateket.

Det är roligt att vara här, jag är född i Afrika, för mig är snö något väldigt exotiskt, säger hon och skrattar med sin berömt djupa stämma.

Det är inte hennes första Sverigebesök, hon har varit här i sin roll som UNESCO-ambassadör på en Nobelfest och en gång i mitten av 1960-talet för att göra pr för "Wild west show" med Rita Hayworth och John Wayne.

Men det var så länge sedan, jag minns det knappt. Jag har ändå gjort 134 filmer, kan du föreställa dig det?

"Magic moment"

Det märks att Claudia Cardinale ofta berättar om sin karriär, svaren rinner mycket vänligt ur henne samtidigt som hon kedjeröker smala cigaretter.

Jag hade tur som började i branschen på 1960-talet. I Italien fanns det så många bra regissörer och filmerna reste på ett annat sätt än i dag, de sågs överallt.

Trots sin digra meritlista är Claudia Cardinale kanske mest känd för filmerna runt genombrottet 1963, "Leoparden" av Luchino Visconti och "8 1/2" av Federico Fellini. Hon beskriver den tiden som ett "magic moment" i hennes liv.

Det var fantastiskt att få vara med om, jag lärde mig så mycket av båda. De var varandras motsatser, Visconti var noga förberedd och Fellini improviserade utan manus.

Jämfördes med Bardot

Den unga och vackra Claudia Cardinale blev snabbt ett slags italiensk motsvarighet till Brigitte Bardot. De båda jämfördes ofta och när de spelade tillsammans i "Västerns vildaste brudar" 1971 förklarade en jublande press att nu skulle "BB" och "CC" ställas mot varandra.

Jag tyckte det var jätteroligt. För mig var hon den ultimata kvinnan, det var en dröm att få jobba med henne och vi är fortfarande vänner.

Vid 74 års ålder gör Claudia Cardinale fortfarande ungefär en film om året. Nästa år kommer "Effie" med Dakota Fanning, ett viktorianskt drama med manus av Emma Thompson. Hon jobbar över hela världen och kan absolut tänka sig att filma i Sverige om manuset är bra. Oftast väljer hon att arbeta med regidebutanter.

Speciellt i Italien, där finns inga pengar till film längre, det är hemskt. Jag gör vad jag kan för att hjälpa nya regissörer som jag tror på.

Mer läsning

Annons