Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Italienare godtar dom mot Berlusconi

Majoriteten stöder domstolsbeslutet att beröva Italiens premiärminister Silvio Berlusconi hans immunitet.

Men bara en minoritet vill att han ska avgå och nyval hållas, enligt två färska enkäter.

Berlusconi var rasande över författningsdomstolens utslag förra veckan som underkände den lag som gav honom immunitet i rättsliga frågor. Utslaget innebar att anklagelser mot honom för bedrägeri och korruption kan drivas vidare.

Två nya opinionsmätningar visar att italienarna, som valde honom till en tredje period förra året, inte känner särskilt stort medlidande med regeringschefen för hans problem med rättvisan.

I IPR:s mätning, publicerad av nyhetsbyrån Ansa, stöder hela 59 procent domstolsutslaget. Två tredjedelar anser att domstolen är opartisk. 72 procent anser att den tidigare kommunistiske statschefen Giorgio Napolitano är opartisk. 6 av 10 anser att Berlusconi överreagerade när han anklagade Napolitano och vänstern för att förfölja honom.

Däremot vill bara en fjärdedel förkorta Berlusconis mandat, som ska löpa ut 2013, och hålla nyval.

I ISPO:s enkät för tidningen Corriere della Sera är 72 procent emot immunitetslagen, som Berlusconi själv drev igenom förra året. Den kränker grundprincipen att alla är lika inför lagen, anser man.

Italienare tycker inte om att privilegier ges till politiska ledare, förklarade ISPO:s Renato Mannheimer.

Trots rabaldret har den 73-årige Berlusconi lyckats behålla ett opinionsstöd på nästan 50 procent.

Och nu förbereder hans medhjälpare en ny immunitetslag. Den här gången ska den gynna alla i parlamentet, inte bara presidenten, premiärministern och två talmän, som den förra.