Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italien står inför nyvalshot

Annons

Italiens koalitionsregering har den senaste tiden hängt på en skör tråd. På lördagen brast tråden: alla ministrar från Silvio Berlusconis parti avgick.

Det faller nu på president Giorgio Napolitano att avgöra om han ska utlysa nyval eller be någon att försöka bilda en ny koalitionsregering.

Napolitano är emot nyval. Han sade tidigare på dagen att det Italien behöver är en stabil regering, inte fler val:

Vi behöver ett parlament som debatterar och jobbar, inte ett som bryts upp titt och tätt.

Bråk om skatter

Koalitionen mellan Demokratiska partiet (PD), som är mitten-vänster, och Berlusconis högerfalang Frihetens folk (PDL) har letts av premiärminister Enrico Letta och styrt landet i fem månader.

Partierna har trätt om budgeten - men Berlusconis skugga har vilat över grälen. Han fälldes i augusti för skattefusk och det är väntat att han snart förlorar sin plats i senaten, och då hamnar i husarrest eller fängelse.

PDL-ministrarna har, förutom att manifestera sin lojalitet med Berlusconi, också försökt pressa Letta att inte driva igenom planerade skattehöjningar, som Letta - och Italiens långivare - ser som nödvändiga för att bättra på statsfinanserna.

Kastad handske

Letta såg sig häromdagen tvungen att utmana Berlusconi-lägret genom att utlysa en förtroendeomröstning i parlamentet till nästa vecka, och frysa allt beslutsfattande inför den.

Oacceptabelt, var Berlusconis reaktion - och lät sina ministrar tåga ut.

Högern har vägrat godta förslag om hur landets ekonomi ska reformeras, trots att statens låneräntor ligger på farligt hög nivå och Internationella valutafonden (IMF) varnade för Italiens läge i en rapport i fredags.

Opinionsmätningar tyder på att de politiska blocken har ungefär lika stort stöd, så ett nyval skulle mycket väl kunna frambringa fortsatt dödläge.

Mer läsning

Annons