Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israels arme "ingrep" mot diplomater

Annons

En grupp europeiska diplomater ska ha utsatts för ett våldsamt ingripande av israeliska soldater på Västbanken på fredagen. Detta efter att de försökt dela ut tält och förnödenheter till palestinska beduiner.

En svensk diplomat från konsulatet i Jerusalem fanns bland européerna och blev vittne till händelsen, enligt svenska utrikesdepartementet (UD).

Det hela trappades upp under tre timmar och blev väldigt aggressivt, säger den svenske diplomaten till Ekot.

Beduinernas hem ska ha rivits av den israeliska armén i måndags, efter att israelisk domstol dömt att de saknade tillstånd och förklarat området "stängd militär zon", enligt AFP.

Efter det har Röda korset blivit stoppade när de försökt föra in förnödenheter till folket i området. När diplomaterna anlände med bland annat tält under fredagen dök en grupp soldater upp och beordrade dem att inte lasta av sina bilar. En fransk diplomat ska enligt flera vittnen på platsen ha dragits ut ur en av lastbilarna av soldater, som senare konfiskerade fordonet.

Säkerhetsstyrkor ingrep för att upprätthålla ett beslut från högsta domstolen, säger en taleskvinna för israeliska armén till AFP.

I EU-kretsen förs nu diskussioner om eventuella åtgärder och dessa deltar Sverige i, enligt UD.

Mer läsning

Annons