Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israels ambassadör kallad till UD

Annons

Sverige och flera andra länder har kallat till sig Israels ambassadör i respektive land för att protestera mot planerna på nya bosättningar i östra Jerusalem och på Västbanken.

Utrikesminister Carl Bildt anser att signalerna om nya israeliska bosättningar är extremt oroande.

I Stockholm är Israels ambassadör just nu uppkallad till UD för att vi ska understryka ytterligare vår uppfattning i denna fråga. Samma sak sker i London och i Paris, sade Carl Bildt i riksdagen. Vi kommer tillsammans med andra EU-länder att diskutera de ytterligare steg som kan bli aktuella, sade han.

Carl Bildts besked kom i en riksdagsdebatt om Israels blockad av Gaza. Han framhöll att eldupphör-avtalet mellan Hamas och Israel inte räcker.

Debatten var begärd av Vänsterpartiet. Dess partiledare Jonas Sjöstedt fördömde raketbeskjutningen av Israel men framhöll att grunden för konflikten är Israels ockupation av palestinskt territorium.

Vilken roll ska Sverige spela i denna konflikt? Vi ska föra en aktiv och självständig politik. Allt militärt samarbete med Israel måste upphöra, varor från bosättningarna ursprungsmärkas och bosättningspolitiken fördömas.

Han välkomnade att Sverige kallat upp Israels ambassadör.

Men vad är nästa steg? Om det stämmer att Frankrike och Storbritannien ska kalla hem sina ambassadörer, borde vi göra samma sak, sade han.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att situationen i regionen är allvarlig.

Vi noterar att Israel tagit till en hel del åtgärder som känns som motiverade av beslutet i FN och som rimligen bara leder till att konfliktnivån ökar. Det är allvarligt i ett läge där det inte finns någon fredsprocess, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz överväger bland annat Storbritannien och Frankrike att för första gången att kalla hem ambassadörerna från Israel.

Den här gången handlar det inte bara om ord, utan om handling, säger en diplomat till tidningen.

Brittiska utrikesdepartementet uppges överväga en "stark reaktion" på Israels planer på nya bosättningar. Men medierapporterna om ett eventuellt återkallande av ambassadören är spekulationer, om än en möjlighet, då inga beslut ännu tagits, betonar en diplomatisk källa för AFP.

Samtidigt tonar Frankrike ner uppgifterna. "Det finns andra vägar som vi kan visa vårt missnöje på," säger en UD-talesman.

Tyskland uppmanar också Israel att avstå från att utvidga bosättningarna.

Vi vädjar till den israeliska regeringen att avstå från det här förfarandet, säger den tyske regeringstalesmannen Steffen Seibert under en presskonferens.

Mer läsning

Annons