Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israelisk whistleblower gripen

Annons

Israelisk polis uppgav på tisdagen att den föregående natt gripit Mordechai Vanunu som på 1980-talet avslöjade Israels kärnvapenprogram.

Vanunu anklagas för att ha haft kontakt med utländska agenter, och fängslades 1986 för att ha avslöjat detaljer om Israels kärnkraftverk Dimona i den brittiska tidningen Sunday Times. Sedan han frisläpptes 2004 har han gripits flera gånger för att ha överträtt reglerna för sin villkorliga frigivning och förbudet att resa eller ha kontakt med utlänningar.

Israel antas generellt vara den enda kärnvapenmakten i Mellanöstern med runt 200 kärnvapenstridsspetsar, men har en policy av att varken bekräfta eller förneka detta.

Den judiska staten har vägrat att skriva under ickespridningsavtalet om kärnvapen eller släppa in utländska observatörer i Dimona som ligger i den nordvästra Negev-öknen.

Vanunu blev en internationell berömdhet under sin tid i fängelse. På hemmaplan är han fortfarande brett hånad för att ha konverterat till kristendom kort innan det att han kidnappades i Italien och i hemlighet fördes tillbaka till den judiska staten.