Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israelisk whistleblower gripen

Israelisk polis uppgav på tisdagen att den föregående natt gripit Mordechai Vanunu som på 1980-talet avslöjade Israels kärnvapenprogram.

Vanunu anklagas för att ha haft kontakt med utländska agenter, och fängslades 1986 för att ha avslöjat detaljer om Israels kärnreaktor Dimona i den brittiska tidningen Sunday Times. Sedan han frisläpptes 2004 har han gripits flera gånger för att ha överträtt reglerna för sin villkorliga frigivning och förbudet att resa eller ha kontakt med utlänningar.

Israel antas generellt vara den enda kärnvapenmakten i Mellanöstern med runt 200 kärnvapenstridsspetsar, men har en policy av att varken bekräfta eller förneka detta.

Den judiska staten har vägrat att skriva under ickespridningsavtalet om kärnvapen eller släppa in utländska observatörer i Dimona som ligger i den nordvästra Negev-öknen.

Vanunu blev en internationell berömdhet under sin tid i fängelse. På hemmaplan är han fortfarande brett hånad för att ha konverterat till kristendom kort innan det att han kidnappades i Italien och i hemlighet fördes tillbaka till den judiska staten.