Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israelisk plan mot bosättare

Elittrupper, flygspaning, mediefria zoner samt planering för "taktisk överraskning".

Nej - det är inte Israels plan gentemot väpnade motståndsgrupper.

Utan mot israeliska bosättare på Västbanken.

Israeliska försvarsmakten (IDF) har dragit upp planer för att säkra den tio månader långa frysning av bosättningar på Västbanken som beslutades i november efter en lång tids politiskt tryck från USA, rapporterar olika israeliska medier.

För att motverka uppförande av nya byggnader ska IDF använda flygspaning och fotografering. Nya olagliga byggnader ska raseras i blixtoperationer. Under extrema omständigheter ska elittrupper kunna sättas in och områdena ska då stängas av för all medierapportering, enligt läckta dokument.

I dokumenten talar militära ledare av behovet av taktisk och strategisk överraskning för att paralysera motståndet från bosättarna.

Närmare 300 000 israeliska bosättare - en del militanta och aggressiva - finns på Västbanken. Drygt 200 000 finns i ockuperade östra Jerusalem, som inte omfattas av frysningen.

Talesmän bosättarna har kallat frysningen "en krigsförklaring" från regeringen. I IDF-dokumenten står att inga underrättelseuppgifter finns om planer på väpnat motstånd, men att den möjligheten inte kan uteslutas.