Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israelisk-palestinsk domstolskamp

Annons

En grupp israeler som skadats av raketer avfyrade från palestinskt håll har vänt sig till en domstol i Belgien med en begäran om att domstolen ska utfärda arresteringsorder för ledare inom islamiströrelsen Hamas.

Propalestinska grupper har på liknande sätt försökt få domstolar i Europa att agera mot israeliska ledare för deras roll i förra vinterns krig mot Gazaremsan, som krävde betydligt över 1 000 palestinska liv och 13 israeliska.

Hamas styr Gazaremsan, varifrån raketer regelbundet avfyras över gränsen mot ockupationsmakten Israel. Beskjutningen är ett av Israels tunga argument för militära aktioner mot Gaza.

En FN-rapport ledd av den ansedde domaren Richard Goldstone kom tidigare i år fram till att det begicks krigsförbrytelser på bägge sidor under kriget i januari.

I minst tre länder i Europa - Belgien, Storbritannien och Spanien - har det, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning, utfärdats arresteringsorder för israeler.

De 15 israeler som vänt sig till det belgiska rättsväsendet har också belgiskt medborgarskap. Liknande hänvändelser till rättsväsendet i andra europeiska länder kommer att göras, uppgav juristen Mordechai Tzivin på torsdagen.