Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israel sågar svenskt EU-ledarskap

Annons

Israel beklagar EU:s deklaration om Jerusalems framtid, men gläds åt att det svenska förslaget mildrades. Sveriges insats som EU-ordförande sågas grundligt.

Fredsprocessen i Mellanöstern är inte som Ikea-möbler, säger en källa på Israels utrikesdepartement till dagstidningen Haaretz. Det krävs mer än en skruv och en hammare, det krävs sann förståelse av begränsningarna och känsligheterna på båda sidor, och där har Sverige misslyckats totalt.

Efter intensiva påtryckningar från Israel, som fick stöd av bland annat Italien, mildrades formuleringarna i det svenskförfattade uttalande som EU:s utrikesministrar enades om i Bryssel på tisdagen.

Sveriges förslag "extremt"

I stället för att direkt omtala östra Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat hette det i sluttexten att Jerusalems status "som huvudstad för två stater" ska avgöras under förhandlingar.

I en formell kommentar beklagar Israel att EU-uttalandet "inte bidrar till att förhandlingarna återupptas" eftersom det inte sätter tillräcklig press på palestinierna. Israel är dock nöjt över att texten ändrades.

"I ljuset av det extrema utkast som först presenterades av det svenska ordförandeskapet välkomnar Israel det faktum att ansvarsfulla och resonabla EU-staters röster segrade till slut".

Hade hoppats på mer

Palestinierna välkomnade EU:s uttalande, men beklagade ändringen.

Detta är ett positivt steg även om vi hade hoppats för något starkare och klarare, sade Nimr Hamad, rådgivare till president Mahmud Abbas, till AFP. Men vi förstår att Israel och andra, däribland europeiska länder, utövat starka påtryckningar.

Israel ockuperade östra Jerusalem 1967 och annekterade senare området. Israel betraktar hela Jerusalem som sin "eviga och odelbara" huvudstad, men annekteringen är inte erkänd av världssamfundet.