Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israel bygger nytt i östra Jerusalem

Annons

Israel tillkännagav på måndagen planer på närmare 700 nya hem för judar i områden på den ockuperade Västbanken, som Israel ser som en del av Jerusalem.

Enligt de nya ritningarna har Israels bostadsdepartement bjudit in till ett anbudsförfarande gällande 198 hus i Pisgat Zeev samt 377 hem i Neve Yaakov och 117 i Har Homa, bosättningar som byggts på mark som beslagtogs i kriget 1967.

Planerna utgör en del av ett större regeringsprojekt för tusentals nya hem i Israel, och ligger inom de israeliska gränserna för Jerusalem, som exkluderats från ett begränsat moratorium av bosättningsbyggen.

USA har uttryckt missnöje i samband med tidigare israeliska byggplaner i och runt det arabiska östra Jerusalem, som palestinier vill se som huvudstad i en framtida palestinsk stat på Västbanken och Gazaremsan.

Det fanns ingen omedelbar kommentar från palestinskt håll.

Israel har förklarat hela Jerusalem som sin odelbara och eviga huvudstad, ett anspråk som inte erkänts internationellt.

Efter amerikanska påtryckningar utlyste Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i november en 10-månaders frysning av byggstarter i bosättningar på Västbanken men sade att detta inte inkluderade de kommungränser som Israel definierat för Jerusalem.

Palestiniernas president Mahmud Abbas har krävt ett totalt uppehåll i bosättandet och sagt att han inte kommer att återuppta fredsförhandlingarna med Israel innan landet gör detta.

Israel och USA har uppmanat Abbas att förbehållslöst återgå till förhandlingarna som bordlagts under året.