Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israel bekämpar EU-uttalande

Israels utrikesdepartement går på högvarv för att påverka ett svenskförfattat uttalande om Mellanösternkonflikten som EU väntas göra under sitt utrikesministermöte i nästa vecka, rapporterar dagstidningen Haaretz.

Haaretz har fått tag på ett utkast till uttalandet, som skrivits av det svenska ordförandeskapet. Tidningen skriver att utkastet förespråkar "delning av Jerusalem", vilket Israel till varje pris vill förhindra.

Enligt utkastet är fredsprocessens mål "ett självständigt, demokratiskt, sammanhängande och livskraftigt Palestina, som består av Västbanken och Gazaremsan och med Östra Jerusalem som huvudstad".

I praktiken tycks det inte handla om någon större förändring - Israels annektering av Östra Jerusalem, som ockuperades 1967, är inte internationellt erkänd.

Israeliska UD, med ultranationalisten Avigdor Lieberman vid rodret, anklagar dock Sverige för att leda EU "på kollisionskurs" med Israel. Haaretz källor anser att detta kommer att göra EU "irrelevant" i fredsprocessen.