Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isovaara lämnar riksdagsplatsen

Annons

Lars Isovaara (SD) lämnar riksdagen efter de rasistiska utfallen mot en riksdagsvakt.

Isovaara talade inte sanning och hans trovärdighet är minimal, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Lars Isovaara har begärt entledigande från sitt riksdagsuppdrag, säger Åkesson på en pressträff.

Den information vi fick visade sig inte stämma, säger Åkesson, som anser att Isovaaras "trovärdighet är minimal just nu". Det är väldigt svårt att ha förtroende för någonting som sagts från hans sida.

Isovaara polisanmäldes sedan han enligt två poliser gjort rasistiska uttalanden, spottat omkring sig och gjort grisljud åt en riksdagsvakt med invandrarbakgrund.

Att försätta sig i den här situationen, att förolämpa en vakt och att vilseleda var Lars Isovaaras stora misstag, framhöll Jimmie Åkesson.

Vi hade ingen anledning att inledningsvis ifrågasätta honom. Vi agerade utifrån den information vi hade, nu har vi annan information, säger Åkesson om varför Isovaara nu får gå. Lars Isovaara kommer att ersättas inom kort. Det finns även personliga problem kopplade till de här händelserna. Därför kommer han också att erbjudas hjälp av partiet, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna drog i morse tillbaka det pressmeddelande som skickades ut i går och som slog fast att Isovaara strax innan utsatts för "en grov stöld av två personer med invandrarbakgrund" och därför reagerat som han gjorde.

Partiledaren blev hårt pressad av reportrar om han hade läst pressmeddelandet.

Vad har det för betydelse? Nu agerar vi utifrån den nya information som vi har.

Åkesson fick också frågan om Isovaaras rasistiska kommentarer haft betydelse för avgången, eller om det bara handlar om hans trovärdighet.

Det finns olika uppgifter om vad som har sagts. I just det här fallet så är det trovärdigheten om vad han sagt som jag ifrågasätter, säger Jimmie Åkesson.

"Jag inser att mitt uppträdande gör det ohållbart att företräda partiet. Jag tar mitt ansvar för det inträffade och har därför begärt entledigande från mitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag", säger Isovaara själv i ett skriftligt uttalande från SD.

Om vi pratar om hur partiets väljare reagerar så tror jag inte att det här får någon som helst effekt, säger statsvetaren Anders Sannerstedt om de olika turerna och beskedet kring Isovaara.

Han säger att partiet är inne i en positiv trend och att den senaste Novus-undersökningen snarare visar att partiet - opinionsmässigt - gått stärkt ur all turbulens.

Isovaara ringde själv Expressen under natten mot onsdagen och sade att han hade rånats på sin väska, skriver tidningen. Han förklarade vem han var och sade upprepade gånger att han ville att tidningen skulle uppmärksamma rånet.

Isovaaras väska ska dock ha hittats på en bar i centrala Stockholm. Personal på krogen lämnade in väskan till riksdagen under gårdagen, skriver Expressen.

Enligt ett vittne hade Isovaara ombetts att lämna baren eftersom han uppträtt störande mot andra gäster, säger ett vittne till Dagens Nyheter.

Åkesson fick också frågor om det är möjligt för Isovaaras ersättare, den förtalsdömde Markus Wiechel, 24, att representera partiet.

Om man tittar på vad det är han är dömd för handlar det om saker som skrivits på hans blogg. Vi bedömer inte det så allvarligt att han inte kan företräda partiet, svarar Åkesson.

Markus Wiechel är inte formellt tillfrågad om att ta över riksdagsplatsen efter Lars Isovaara, men säger att han före dagens presskonferens blev "uppmärksammad" på den möjligheten.

Det är så klart att jag gärna skulle kommit in på andra premisser, genom egen kraft. Men nu är det som det är och jag kommer att försöka förvalta det förtroende jag fått och göra det bästa av situationen, säger han till TT.

Wiechel har fyra gånger stämts för texter som publicerats på hans blogg. Två gånger har han dömts att betala skadestånd.

I juni 2011 fälldes han i Göta hovrätt för att han på sin blogg pekat ut en man med namn och påstått att denne deltog i en attack mot ett SD-möte i Eslöv 2006. I ett annat fall fälldes Wiechel för att en annan man, i en kommentar på bloggen, pekats ut som dömd för brott.

Jimmie Åkesson fick också frågor kring Erik Almqvists framtid i partiet. Där gavs inga nya besked.

Han funderar över sin framtid och vi funderar över hans framtid, säger Åkesson.

Den tidigare ekonomisk-politiske talemannen Almqvist och rättspolitiske talesmannen Kent Ekeroth fick lämna sina uppdrag efter den skandal 2010 som filmades och pubicerades av Expressen, men de sitter tills vidare kvar i riksdagen.

Trots den största krisen i partiets historia går Sverigedemokraterna kraftigt framåt i en ny opinionsmätning. I TV4/Novus novembermätning får Sverigedemokraterna stöd av 8,6 procent av väljarkåren, vilket är den högsta notering partiet haft i Novus mätningar.

Filmen har snarare gett partiet ökad exponering, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Bakgrund: Bråket

Efter restaurangbesöket natten till onsdag begav sig Isovaara till sin bostad vid riksdagen. Vid Riksbron ska han enligt egen uppgift ha fallit omkull och två män hjälpte honom upp. Strax därefter upptäckte SD-ledamoten att ryggsäcken bak på rullstolen var borta. Han ska i berusat tillstånd ha försökt komma i fatt männen, men fallit igen. Isovaara berättade att han själv ringde polisen och att polis följde med honom in i riksdagen.

När en vakt skulle öppna en dörr ska Isovaara ha reagerat kraftigt och uttalat sig på ett sådant sätt att de närvarande poliserna gjort en polisanmälan för rasistiska uttalanden. Enligt anmälan ska Isovaara bland annat spottat och härmat en gris.

Men enligt Expressen hittades alltså väskan på den bar som Isovaara tidigare besökt, kort efter det att han lämnat stället. Detta skulle innebära att han inte alls blivit rånad, utan glömt sin väska på platsen.

Mer läsning

Annons