Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islands-trilogi blir film

Annons

Den isländske författaren Jon Kalman Stefanssons hyllade romantrilogi om Island i slutet av 1800-talet ska bli film. Bakom den står bland andra den svenske producenten Gunnar Carlsson och regissören Fridrik Thor Fridriksson.

Tre böcker ska bli en film. Vi söker en svensk manusförfattare och en isländsk regissör, säger Gunnar Carlsson till TT Spektra.

De tre böckerna är "Himmel och helvete", "Änglarnas sorg" och den i Sverige ännu inte utgivna "Hjarta mansinns", som kommer på svenska under våren 2013. De berättar en episk historia om en ung fiskarpojkes öde, och har fått en mängd priser. Bland annat har "Himmel och helvete" vunnit PO Enquist-priset.

Det är så episkt och storslaget att det inte skulle göra sig som tv-serie. Därför satsar vi på en film, och vi tror det går att komprimera handlingen så den ryms inom en enda film.

Carlsson och Fridriksson, som är Islands mest profilerade regissör, ska producera och en ännu inte utsedd isländsk regissör ska regissera. Filmen ska göras på isländska och planen är att den ska få premiär i slutet av 2014.

Mer läsning

Annons